ученици
ученици / iStock/Getty Images
8% са отсъстващите днес ученици от 1 до 4 клас в учебните заведения в Старозагорска област. В това число влиза и броят на децата, чиито родители са пожелали те да продължат да се обучават в дистанционна форма.

Първият присъствен ден за най-малките ученици започна нормално, при спазване на противоепидемичните мерки и изисквания, увери началникът на РУО Татяна Димитрова. 65 са децата, които продължават да учат от разстояние в електронна среда по желание на техните родители. Заявленията, подадени от тях, са по здравословни или друг вид причини.

Общият брой ученици в областта е 11 595, а училищата в региона са над 100.

Под карантина в момента са 10 души от педагогическия персонал за училища и детски градини в областта, шестима са с положителен тест за коронавирус.

В първия присъствен ден под карантина са две деца и един служител.

Значително по-висок е броят на децата, които не са посетили детските градини и яслите в областта-около 39% от всички 9 462. Колегите се надяват в следващите дни и седмици те да започнат да се връщат поетапно, коментира Татяна Димитрова.

От днес започват да се изготвят списъците с желаещите за ваксинация сред педагогическия персонал. В края на седмицата ще стане ясно колко от старозагорските учители ще декларират съгласие за това.