Венециански маски в Казанлък
Венециански маски в Казанлък / netinfo

60 репортажни фотоса на маски от известния в Италия Венециански карнавал са изложени в специална експозиция в Градската художествена галерия на Казанлък. Експозицията е съвместна проява на Италианския културен институт в София и галерията в Казанлък.
Градът на розите е четвъртият български град, домакинстващ пътуващата експозиция, чиято основна цел е да запознае българската публика с един от най- атрактивните италиански фестивали, какъвто е Веницианския.
Идеята на този маскен карнавал е чрез промяната на идентичност, скрита зад маската, човек да стопи социалните различия и да се превърне в главен герой на карнавала.
По традиция Венецинският карнавал на маските се провежда всяка година около Заговезни, и отдавна си е извоювал славата на едно от най- забележителните световни културни и атрактивни прояви.
Първото свидетелство за този карнавал датира от 1094 година, когато дожът Витале Фалиер подписва документ, в който се говори за публични забавления.

С едикт от 1296 година Сенатът на Републиката обявява Карнавалът за обществен празник с продължителност 6 седмици.

За откриването на изложбата в Казанлък пристигнаха представители на Италианския културен институт, много почитатели на италианската култура, любители на фотографията и екзотичните пътувания.
Експозицията в галерията в Казанлък е безплатна за посещения и остава отворена до 8-ми август включително.