ВАС каза: Общинският съвет в Казанлък остава
ВАС каза: Общинският съвет в Казанлък остава / netinfo
4-то отделение на Върховния административен съд не уважи жалбата за касиране на изборите за общински съветници от 21-ви юни миналата година в Казанлък и остави в сила решението по казуса на Административния съд в Стара Загора, от края на октомври миналата година.

Касационната жалба бе подадена във ВАС от Предизборна коалиция СДС - "Новото време" - "Съюз на свободните демократи" .

В нея те обжалват решението на Административния съд в Стара Загора , с което се отхвърляше жалбата на коалицията и препотвърждаваше решението на ОИК в Казанлък от 22-ри юни миналата година.

С него бяха обявени изборните резултати и разпределени мандатите в общинския съвет. Същия ден в Административиня съд в Стара Загора бе внесенаи жалба от страна на предизборната коалиция.

В хода на делото бяха направени математическа и икономическа експертиза, които доказаха ,че ОИК в Казанлък правилно е разпределила мандатите по политически партии, представени в местния парламент.

Като неоснователно ВАС приема и второто възражение в касационната жалба на предизборната коалиция , че Административния съд в Стара Загара необосновано и в нарушение на закона е отхвърлил възражението за несъответствие на утвърдения от ОИК образец на бюлетина с изискванията на чл. 73, ал. 1, т. 3 от Закона за местните избори.

Днешното решение на ВАС е окончателно.