Тракийски празници
Тракийски празници / община Казанлък
Четиринайстите Празници в Долината на тракийските царе бяха открити официално до емблематиичната Тракийска гробница в парк „Тюлбето“ в Казанлък.

Специалната награда, посветена на именития български учен проф. Александър Фол, за принос в разкриване на древния свят на траките у нас връчи областният управител на област Стара Загора Гергана Микова.

Тракийски празници
община Казанлък


“Добре дошли в прекрасния Казанлък, който не веднъж е доказвал, че може да носи гордо вдигнато знамето на България! Градът с най-прекрасния символ на България – казанлъшката роза“, каза областният управител на Стара Загора и благодари на кмета и нейния екип, които години наред се грижат празниците в Казанлък да са факт и да стават все по-хубави.

Гергана Микова обяви името на носителя на престижния научен приз. Доц. д-р Христо Попов е отличеният за 2019 учен с почетната статуетка „Орфей“ „заради научни интереси, отразени от многобройни археологически проучвания и публикации в сферата на селищната система, урбанизацията, рудодобива и металургията на тракийската древност“.

Тракийски празници
община Казанлък


Новият директор на Националния археологически институт с музей при БАН отбеляза изключително високото ниво на всички номинирани и си пожела отличието да бъде анонс към всичко, което ще постигне в бъдеще. Той припомни големите имена в археологията, дали много за разкриването на могилите в Казанлък.

Тракийски празници
община Казанлък


„Казанлък наистина е най-доброто място за организирането на тези тържества в България, защото е сърцето и люлката на тракийската култура, но голямото съкровище на казанлъшко са хората и нека тази традиция да продължава!“, каза носителят на наградата на името на проф.Алексанъдр Фол за 2019 доц. д-р Христо Попов.

Тракийски празници
община Казанлък


Вечерта продължи с музиката на Представителен диксиленд на Сухопътните войски на НАТО и с любезното съдействие на посолството на САЩ в България, част от Джаз фестивал Казанлък 2019.

Тракийски празници
община Казанлък


Празниците в Долината на тракийските царе бяха открити със силно алподирания спектакъл на ансамбъл „Чинари” -  „Траките”. Зареденото с много енергия послание на „Чинари“ за древната цивилизация по тези земи гласеше: „Радвайте се и танцувайте, защото Вашият Космос е изкуството!“.