Регионална библиотека Стара Загора
Регионална библиотека Стара Загора / netinfo
Програма на събитията в РБ "З. Княжески" през месец май:

3 май 2018 г. (четвъртък), 18:30 ч., зала първи етаж
Представяне на книга „Между вярата и разума. Първи въпроси” и среща с авторите доц. д-р Димитър Попмаринов и гл. ас. д-р Стефка Кънчева – преподаватели във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Организатор: Старозагорска митрополия
Доц. д-р Димитър Попмаринов е дългогодишен преподавател в Православния богословски факултет, Катедра "Библейско и систематическо богословие" в Великотърновския университет, бил е декан факултета. Като учен с международен авторитет участва в различни симпозиуми, конференции, семинари, лекции в Женева, Санкт Петербург, Солун, Москва, Ню Йорк, Бристол, Сеул и др. По негово предложение през 1991 г. Великото народно събрание вписва в Конституцията на страната нова алинея 3 в чл. 13, а именно, че “Традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание”. Богатият му опит на преподавателя в работата с международни църковни институции и създадените богословски отношения допринасят за утвърждаването на авторитета на Православния богословски факултет и ВТУ в страната и чужбина. В периода след 1990 г. доц. Димитър Киров е основател и пръв председател на Православно християнско движение “Свети Евтимий, патриарх Търновски” в София. През 1994 г. участва в основаването на фондация “Покров Богородичен”, чийто председател е до днес. От плодотворното сътрудничество между университета и фондацията във ВТУ беше създаден Православен център “Проф. Тотю Коев”.
Стефка Кънчева – доктор по богословие и главен асистент по старозаветна библеистика в Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Автор е на монографията „За кого говори пророкът? (екзегеза на Ис. 52:13–53:12)“ и на редица публикации. Д-р Кънчева е стипендиант на Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“.
 
4 май 2018 г. (петък), 17:00 ч., зала първи етаж
Театрален спектакъл „Вълкът и Козата” на ДГ „Свобода” – Стара Загора.
 
8 май 2018 г. (вторник), 16:00 ч., зала първи етаж
Връчване на немските дипломи на ученици от ГПЧЕ „Ромен Ролан” – Стара Загора.

 
8 май 2018 г. (вторник), 18:30 ч., фоайе и зала първи етаж
Фотоизложба и филм за отбраната на Севастопол, по повод 9 май – Ден на победата. Организатор: Руски клуб – Стара Загора
Фотоизложбата е посветена на събитията, случили се през 1941 – 1942 г. На 22 юни 1941 г. в 3 часа и 13 минути над град Севастопол в тогавашния Съветски съюз са хвърлени в залива първите дънни неконтактни мини. Това е началото на Великата отечествена война. Една от мините попада на улицата, убити са 22 човека. 250 дни продължава отбраната на Севастопол. В 22 табла, разделени на две части са показани документални кадри от събитията и лица на хората, защитавали града и разрушените и възстановени след войната сгради, паметници, скулптури. Изложбата е дело на Държавния музей за героичната отбрана и освобождението на Севастопол.
Игралният филм „Битката за Севастопол”, (2015), 110 мин., със субтитри на български език; разказва историята на легендарната жена-снайперист Людмила Павличенко (1916 – 1974). Режисьор Сергей Мокрицкий; музика – Евгений Галперин; в ролите – Юлия Пересилд, Евгений Циганков, Никита Тарасов и др. Във филма звучи песента „Кукувичка” в ново изпълнение на Полина Гагарина.
Филмът получава редица награди от фестивали в Санкт Петербург, Република Ингушетия, Москва, Пекин. Сред тях – 2015 г. „Златен орел” награда на Националната филмова академия на Русия – за най-добра женска роля на Юлия Пересилд и за най-добра операторска работа на Юрий Король. Номиниран в още шест категории; Награда на Руското военно-историческо общество „За вярност към историческата истина”.
 
9 май 2018 г. (сряда), 12:00 ч., зала първи етаж
Среща във връзка с паневропейската инициатива „Отново в училище” – Емил Стоименов и Ирена Янкова от Младежкия екип Европа ще се „върнат“ на училище и ще представят пред ученици от старозагорските училища актуалните европейски теми и ще отговарят на въпросите, които вълнуват учениците. Двамата лектори са от Стара Загора, където са завършили ГПЧЕ „Ромен Ролан“ и в момента са членове на Младежки екип Европа.
Целта на инициативата „Отново на училище“ е да направи Европейския съюз по-разбираем за своите млади граждани. Служители на европейските институции участват в нея като доброволци – връщат се в завършеното от тях училище или посещават изявило интерес училище, за да представят своята работа и да разкажат какво представлява Европейския съюз. Още през 2011 г., c цел провеждане на инициативата „Отново на училище“ в България, беше създаден младежки екип Европа, чиито дейности се координират от представителството на Европейската комисия в България. Екипът се състои от студенти-доброволци, чиято задача е да се върнат в училището, което са завършили, и да представят презентации по европейски теми.  „Отново на училище“ е част от традиционните европейски инициативи в България, с които се отбелязва 9 май – Ден на Европа. Организатор: Европа Директно – Стара Загора
 
9 май 2018 г. (сряда), 18:00 ч., фоайе първи етаж
Европейска нощ на литературата (по отделна програма).
 
10 май 2018 г. (четвъртък), 14:00 ч., зала първи етаж
Регионален семинар с библиотекари от Старозагорска област.

 
10 май 2018 г. (четвъртък), 16:30 ч., фоайе първи етаж
Откриване на изложба по повод 160 години от първото честване в Стара Загора на празника на братята Кирил и Методий (1858 г.).
 
11 и 12 май 2018 г. (петък и събота)
Професионален празник. Библиотеката няма да работи с читатели.

 
14 – 18 май 2018 г.
Национална библиотечна седмица

 
14 май 2018 г. (понеделник), 18:30 ч., зала първи етаж
Представяне на новата книга на поета Таньо Клисуров, слово – проф. д.ф.н. Светлозар Игов.
 
15 май 2018 г. (вторник), 19:00 ч., зала първи етаж
Концерт „Сбогом” не казвам – само „Довиждане” на Антонио Дачовски – вокал, ученик от НУМСИ „Христина Морфова” – Стара Загора от класа по поп и джаз пеене с преподавател Надя Тончева.В концерта ще вземат участие и други възпитаници на НУМСИ "Христина Морфова" – Стара Загора: Стилияна Стойнова – вокал, от класа по поп и джаз пеене с преподавател Надя Тончева; Радина Минкова – вокал, от класа по поп и джаз пеене с преподавател Надя Тончева; Симон Павлов – пиано, от класа по пиано на Милена Александрова; Галин Пенев – барабани,  от класа по ударни инструменти на Атанас Георгиев и Петър Манолов; Павел Цонев – пиано, преподавател по поп и джаз пеене. В програмата –  българска и руска естрада, поп, рок, джаз, латино, балканска музика и други от репертоара на популярни изпълнители като: Борис Гуджунов, Филип Киркоров, Том Джоунс, Антонио Бандерас, Нелко Баич Бая, Тони Бенет, Джо Кокър и много други.
 
16 май 2018 г. (сряда), 18:30 ч., зала първи етаж
Оперен концерт.
 
17 май 2018 г. (четвъртък), 17:00 ч., зала първи етаж
Театрален спектакъл на ученици от ОУ „Кирил Христов” – Стара Загора.
 
18 май 2018 г. (петък), 18:00 ч., зала първи етаж
Клавирен концерт на ученици от НУМСИ „Христина Морфова” – Стара Загора.
 
19 май 2018 г. (събота), 10:00 ч., зала четвърти етаж
Лекция на списание „9 месеца”.
 
19 май 2018 г. (събота), 11:00 ч., зала първи етаж
Музикално общество „Борис Христов” – Стара Загора представя запис на „Реквием” от Дж. Верди с участието на Юлия Винер, Александрина Милчева, Любомир Бодуров и Борис Христов; хор и оркестър на Датската телевизия, диригент Бруно Бартолети. Записът е от 6 юни 1971 г.
Организатори: Музикално общество „Борис Христов” със съдействието на Община Стара Загора, Регионална библиотека „Захарий Княжески”, Търговско-промишлена палата, Литера принт АД, НАОП „Юрий Гагарин”, Студио за уеб дизайн, Фото „Алекс”.
 
19 май 2018 г. (събота), 15:00 ч., зала първи етаж
Лекция „Паневритмията – българска психофизическа практика за здраве – научни данни”.
Организатор: Бяло братство – Стара Загора
 
20 май 2018 г. (неделя), 17:00 ч., зала първи етаж
Спектакъл  на Театрална студия „Игра” с ръководител Илчо Димитров.
 
22 май 2018 г. (вторник), 17:00 ч., зала първи етаж
Театрален спектакъл „Вълкът и Козата” на ДГ „Свобода” – Стара Загора.
30 май 2018 г. (сряда), 18:00 ч., зала първи етаж
Отчитане на резултатите от Петия национален литературния конкурс в памет на акад. Николай Лилиев.
Организатори: Община Стара Загора, Фондация „Космос – Димитър Брацов“, Народно читалище „Николай Лилиев“ – Стара Загора, вестник „Литературен глас“, списание „Птици в нощта“, Издателски консорциум „Кота“ – Стара Загора.
 
31 май 2018 г. (четвъртък)  – САНИТАРЕН ДЕН

 
Изложби
Изложбата „Културно наследство на българите в миграция”. Автори: проф. Владимир Пенчев и Лина Гергова от БАН. Посветена на Европейската година на културното наследство. До 31 май 2018 г.