/ ThinkStock/Getty Images

50 деца бяха прегледани безплатно в Терапевтичен център „Светулка” в дните на Националната кампания „Логопед с добро сърце”. Резултатите от консултациите  сочат, че само 4 деца са в норма, с добро говорно, когнитивно и езиково развитие, останалите  са с различни видове комуникативни нарушения, за които трябва да се проведат терапевтични програми.

„Силно се увеличава броят на невербалните деца. Най-често срещаните нарушения, водещи до нашата намеса са артикулационните”, обобщи управителят на „Светулка” логопедът Светлана Берова. Децата, които се срещнаха с логопедите от Център „Светулка” са от 3 до 10 годишна възраст и са от Казанлък и населените места в общината, Стара Загора, Павел баня, Габрово и  Велико Търново.  

Родителите им търсят първично консултиране, правилна диагностика или потвърждение на логопедично становище, дадено от колега, както и  специализирана помощ, тъй като виждат дефицитите в децата си, осъзнават нуждата от говорен терапевт и се нуждаят от професионални насоки за правилна комуникация и подкрепа в домашна среда.

Истинско предизвикателство за семействата е да  общуват с децата си, изграждайки правила и граници, както и ограничаването на екранизацията. Ранната диагностика, следенето на поведението и начините на комуникация на детето, могат да предотвратят много сериозни последици”, подчерта Берова.  

ТЦ „Светулка” ще продължи да участва като съорганизатор на безплатни беседи за родители заедно с ДОЦ „Джани Родари” в Казанлък. Информационните срещи са изключително полезни за младите семейства, тъй като родителите научават важна информация за правилното развитие на своите деца.