Три пъти по-малко газ в Стара Загора
Три пъти по-малко газ в Стара Загора / netinfo
Три пъти е намалено подаването на газ за Стара Загора спрямо нормалните 10 хиляди кубични метра на час. Въпреки това газ ще има в детските градини, яслите, училищата, болниците, както и при 2500 битови абонати.

350 са промишлените обекти в Стара Загора, които са газифицирани. На 290 от тях е спряно синьото гориво, отчете ръководителят на проект „Бургасгаз”АД Стара Загора Гочо Гочев.

“От всички наши клиенти в момента е преустановено подаването на газ на промишлените потребители и на част от обществения сектор, като не е спряно газоподаването на обектите със социална значимост Работи се само с наличните количества и запаси до момента” обобщи Гочо Гочев. Той уточни, че ситуацията е по независещи от дружеството причини, за което не могат да се търсят обезщетения и неустойки.

Ще се търсят обаче алтернативни варианти за преминаване на течно гориво в училищата, детските градини, яслите, социалните домове и болниците, както и в промишлените предприятия. Направена е проверка за възможностите за пренастройване на горелките от газ на нафта.

“Обмисляме възможности за преминаване на нафта в 20-те общински училища, детските градини и ясли, както и да се намалят учебните часове”, заяви началникът на Регионалния инспекторат по образование Любомир Любенов.

Спряно е газоподаването към 16 общински обекта, сред които сградата на Общината, Държавната опера, Художествената галерия, Регионалната библиотека и други.

В община Стара Загора има създаден кризисен щаб с ръководител - заместник-кметът проф.Димитър Динев.