община Казанлък
община Казанлък / netinfo
В Казанлък ще бъде разкрит Технически колеж към Технически университет – София. Решението за това е на Акредитационния съвет на Националната агенция по оценяване и акредитация. Студентите ще се обучават по специалност „Технология на машиностроенето“, получат степен „професионален бакалавър“, а периодът на обучение ще бъде три години или 6 семестъра. Това ще позволи на младите хора в общината да получат така необходимото висше техническо образование по специалности от промишления отрасъл „Машиностроене“, силно развит в региона и страдащ от дефицит на кадри.
 
През последните години кметът Галина Стоянова проведе множество срещи с представители на образователната система. В основата на настоятелните усилия бе тревожният факт, че става все по-трудно намирането на квалифицирани инженерни кадри, още повече, че една голяма част от населението на община Казанлък е трудово ангажирано в отрасъла. Представителите на местния бизнес през цялото време изразяваха готовност да помогнат за осъществяване на идеята Казанлък да има свое висше училище – с осигуряване на материално-техническа база, организиране на специализирана лаборатория, подпомагане със стипендии младите хора, които искат да повишат своята професионална квалификация.
 
Точно преди една година ректорът на Университета проф. дтн инж. Георги Михов внесе заявление до председателя на НАОА за откриване и осъществяване на процедура за откриване на колеж в държавно висше училище. Към него беше приложено мотивираното предложение на висшето училище за капацитет на професионалното направление и на специалността от регулираните професии, разпределен по образователно-квалификационни степени и форми на обучение, учебен план и учебни програми. Включени бяха и всички становища, анализи и прогнози за развитието на региона – мнения на Общинското ръководство, на представителите на браншовите организации на работодателите, на потребителите на кадри, бъдещи студенти и др.
 
През юли миналата година експертна група от представители на различни висши учебни заведения посети Казанлък и извърши оценка на потенциалната сграда, отредена за колеж (Професионална гимназия по строителство в града), която Министерство на образованието и науката предоставя. Проведоха се и редица срещи с представители на ръководствата на водещите предприятия в региона, на която за пореден път се получиха уверения за категорична подкрепа.
 
На основание на днешното решение на Акредитационния съвет на Националната агенция по оценяване и акредитация предстои и Министерството на образованието и науката да вземе свое решение за създаването на новото учебно заведение.
 
С разкриването на Техническия колеж по енергетика и електроника Община Казанлък отговаря на потребностите на пазара на труда, бизнеса и младите хора не само в региона, но и в цялата страна. Качественото професионално образование и обучение има потенциал за справяне с нивата на младежка безработица, за насърчаване на културата на учене през целия живот, за преодоляване на социалното изключване и за насърчаване на активното гражданство.