Колеж за оръжейници в Казанлък
Колеж за оръжейници в Казанлък / М. Маденждият

Колеж за оръжейници да се открие в Казанлък. Върху тази идея работят специалисти на „Арсенал" АД. Автор на идеята е инж. Николай Куцаров, дългогодишен кадър на оръжейницата.

Колежът е замислен като междинно звено между средното и висшето образование с намерението в реализацията на идеята да се обединят усилията на Община Казанлък, „Арсенал" АД и научни кадри от български университети.

Идеята е новият колеж да запълни съществуващата сега празнина и липса на подготвени кадри за оръжейната промишленост, чийто център на практика е Казанлък.
Като мотиви за това се посочват: традицията в този отрасъл за Казанлък и сериозният дефицит за тази промишленост в последните години. Отливът от професията на машиностроителя, закриването на специализираното училище към „Арсенал", което допреди 2000-та година подготвяше такива кадри, несработилият на практика вариант за поддръжка на учебен център на оръжейницата към ПГ „Иван Хаджиенов", са сред мотивите на арсеналските специалисти за колежа. Всички те са залегнали в подготвената вече документация за колежа, която предстои да се внесе в Министерството на образованието, младежта и науката.

Според инж. Николай Куцаров,колежът може да бъде общински като собственост и администриране, методическата помощ да се дава от университетски преподаватели, а „Арсенал" да осигури база и кадри за практическото обучение.