"Ромео и Жулиета" на театрална сцена
"Ромео и Жулиета" на театрална сцена / DarikNews.bg, архив
На поредната премиера в Юбилейния стотен сезон, кани старозагорци Драматичен театър „Гео Милев”.
 
На 2 декември от 19 часа ще бъде представен спектакълът „Мерак” по Николай Хайтов. Драматизацията и постановката са дело на Надя Асенова, сценографията - на Тодор Райков, костюмите – на Анелия Райкова, музикалното оформление и консултациите по сценичен бой - на Камен Иванов, хореографията – на Христо Иванов, вокалите – на Лия Иванова.
 
Действащи лица и изпълнители:
 
Каньо, Ходжа, Дядото - Георги РАЙЧЕВ
Рамадан, Мустафа - Иван КАЛОШЕВ
Шебан - Кольо СТАЙКОВ
Юмер, Брат - Стефан БОРИСОВ
Кмет, Руфат, Мюмюн - Жоро РАЙЧЕВ
Комшията - Цветомир ЧЕРКЕЗОВ
Силвина, Звездичка - Илина ИЛИЕВА,
Емине - Николета МИЛКОВА
 
Спектакълът ще се играе и на 9 декември.
 
Надя Асенова: „Стогодишният юбилей на Драматичен театър „Гео Милев” – Стара Загора съвпада със сто години от рождението на големия български писател Николай Хайтов. Отбелязвяме тези годишнини с театрален проект, който събира три емблематични разказа – „Мерак”, „Мъжки времена” и „Дервишово семе”.

Хайтов говори с малко думи за големите неща от живота, придава с един жест дълбочина и плътност на своите герои. Не случайно именно неговите разкази са в основата на емблематичните филми „Козият рог” и „Мъжки времена”.

Спектакълът „Мерак” ще Ви пренесе в Родопите, ще Ви срещне с българи и българи-помаци, ще Ви разказва за любов, мъжество, чест, дълг, за изконния човешки инстинкт – продължаването на рода. Ще дръпне струните на скритите желания и стаените блянове на нашите герои, изправени пред непосилен избор...