компютър
компютър / ThinkStock/Getty Images
Работата на Председателския съвет на Общинския съвет, на постоянните и временните комисии е публична, а гласуването на съветниците в тях е поименно.

Протоколите от работата на комисиите се публикуват на електронната страница на общината, представители на медиите могат да присъстват и да отразяват заседанията.

Това приеха общинските съветници на майското си заседание.  Част от текстовете са по предложение на председателя на групата на ГЕРБ Диан Димитров и са записани в Правилника за организация и дейността на Общинския съвет.

45 заседатели подкрепиха промените, двама бяха против, а един гласува въздържал се.

Вносител на Промените в Правилника за организацията и дейността на Общински съвет Стара Загора, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация, е Искра Михайлова от „Възраждане“.

„Темата с прозрачността е важна за всеки един от нас и сме се водили от нея през годините. Аз подкрепих в началото предложението за поименното гласуване по точки, защото е технически възможно и ще даде възможност на старозагорци да видят какво е личното ни мнение. И досега, заседанията на Постоянните комисии са открити за медии и граждани и поемам личен ангажимент и занапред, всеки който има желание да бъде допускан“, обясни в зала председателят на Общинския съвет Мария Динева.

„Искаме работата на местния парламент да бъде максимално открита и публична за гражданите, затова внасяме предложение за допълнение на Правилника на организацията и дейността на Общинския съвет. За да има пълна яснота как поименно всеки е гласувал в комисиите, протоколите от всяко тяхно заседание ще бъдат публикувани в сайта на Общинския съвет на Стара Загора“, мотивира се преди дни Диян Димитров и поясни, че се създава възможност заседанията на комисиите да се отразяват по електронните медии в реално време, каквато практика не съществува в други общини в страната.