съветници
съветници / ПП ГЕРБ
Общинските съветници от ГЕРБ подкрепят предложението на хотелиерите и ресторантьорите да бъдат освободени от тротоарни такси до края на юни.

„Групата на ГЕРБ в Общинския съвет ще го подкрепи, за да дадем глътка въздух на сектора, който беше особено засегнат от извънредното положение. Надяваме се, че чрез този реверанс, работодателите ще върнат хората, които останаха без работа през този период“, заяви председателят на групата Диян Димитров.

Месечният приход от такса „тротоарно право“ в бюджета на Община Стара Загора е 79 000 лева

През следващите месеци се очаква кметът Живко Тодоров да внесе предложение теренът на летище Стара Загора да се превърне в индустриална зона, информира Димитров и заяви подкрепата на групата.

Общинският съветник Мартин Паскалев припомни, че преди години Летището е било на подходяща локация, но днес се намира твърде близо до жилищни райони, а е необходима поне 15 – 20 км отдалеченост от тях. Полосата на съоръжението е ориентирана към ядрото на града и това не отговаря на съвременните изисквания, тъй като авиокоридорът ще преминава над източната част на Стара Загора, която допълнително ще бъде натоварена с шум, обясни архитект Паскалев. От 2008 г. Летището край Стара Загора няма лиценз за авиационна дейност, а за да се създаде успешен икономически модел, целта е да се намери или крупен инвеститор за целия терен, или той за раздели на сегменти.

Съветниците информираха още, че в дневния ред на предстоящата сесия предстои да се обсъди и гласува организиране и провеждане на публичен търг за учредяване право на строеж на сграда на мястото на Стария съвет.

Данъчната оценка на имота е 1,374 млн. лева, а началната тръжна цена – 1,915 млн. лева. След това са изготвени две нови оценки и предложението сега е продажбата да стартира от 1,5 млн. лева. Според Димитров продажбата на имота се налага заради дефицитът от 1,4 млн. лева за дейностите по чистотата, който е резултат от запазването на размера на таксата за битовите отпадъци, на фона на двойно увеличената минимална работна заплата през последните 7 години и повишените отчисления, които Общината плаща на Министерството на околната среда и водите.

„Искаме работата на местния парламент да бъде максимално открита и публична за гражданите, затова внасяме предложение за допълнение на Правилника на организацията и дейността на Общинския съвет. За да има пълна яснота как поименно всеки е гласувал в комисиите, протоколите от всяко тяхно заседание ще бъдат публикувани в сайта на Общинския съвет на Стара Загора“, поясни още председателят на групата на ГЕРБ. Създава се и възможност заседанията на комисиите да се отразяват по електронните медии в реално време, каквато практика не съществува в други общини в страната. Предложението е получило почти пълна подкрепа от общинските съветници на Стара Загора.

Стефан Духтев и Таньо Брайков пък са внесли проект на Правилник за предоставяне на финансова помощ на физически лица на територията на общината.

„До този момент не е приеман правилник, който да регламентира реда и начина на предоставяне на еднократна финансова помощ от бюджета за социални дейности на хора с доказана нужда от подпомагане. Държавата има механизми затова и Общината е крайният вариант за тази цел, затова са заложени строги критерии, на които трябва да отговарят тази, които имат право на помощ“, съобщи Стефан Духтев и уточни, че групата на общинските съветници от ГЕРБ е отворена за предложения и корекции на проекта, който на 28 май ще бъде разгледан на заседанието на Общинския съвет на първо четене.

Предвиденият бюджетът за социални дейности на Общината през тази година е в размер на 25 000 лева. Таванът на еднократната помощ на човек е 2000 лева, а средно на месец Комисията по социални дейности разглежда между 6 и 8 молби от граждани. В условията на кризата, причинена от COVID-19, техният брой се е увеличил. На хората, които не отговарят на нужните критерии, се търсят алтернативни начини за подкрепа.