Съботно матине със Снежана Дескова
Съботно матине със Снежана Дескова / Държавна опера - Стара Загора

Първото за сезона съботно матине в Държавна опера Стара ще бъде с примабалерината Снежана Дескова. То започва в 11:00 часа във фоайето на Операта.

Снежана Дескова е родена на 24.12.1938 година в гр. Стара Загора. През 1958 година завършва балетен клас при з.а. Валя Вербева в Държавното хореографско училище - София и започва работа като солистка в балета на Старозагорската опера. Богата е палитрата от образи изградени от Дескова в спектаклите на операта - безкраен низ от роли в концертни номера, опери и оперети...

Снежана Дескова специализира в Будапеща - Унгария. По време на изпълнителската си кариера работи с именити балетмайстори - Нина Кираджиева, Асен Манолов, Теодорина Стойчева, Маргарита Арнаудова, Асен Гаврилов, с главния балет-майстор на Берлинската телевизия Герхард Пецолд, с В.М Чабукиани и други. Гастролирала е в Италия и участва в премиерни спектакли в оперите на Пловдив, Плевен и Бургас.
Вече 40 години Снежана Дескова отдава знанията и таланта си на децата от града ни в балетната школа при НЧ „Родина". Носител е на престижни награди - два пъти носител на наградата „Стара Загора", ордени „Кирил и Методий" - сребърен и златен и званието „Заслужил артист".