Събарят ромски къщи в Мъглиж
Събарят ромски къщи в Мъглиж / DarikNews, Невена Божкилова
Събарят ромски къщи в Мъглиж
56864
Събарят ромски къщи в Мъглиж
  • Събарят ромски къщи в Мъглиж

Започна събарянето на 32 къщи в ромската махала в Мъглиж. Установено е по безспорен начин, че общо 138 от постройките там са незаконни. Общината ще даде възможност на ромите да закупят отстъпено право на строеж на 40 парцела - по 300-400 кв.м., влизащи в регулацията на града. Предстои до няколко седмици да бъде изготвена експертна оценка с точната цена, срещу която ще може да се строи

Водени са многобройни разговори с хората и те са съгласни, че постройките не са законни и трябва да бъдат разрушени. Семействата, които ще останат без дом, ще живечт временно при свои роднини в махалата, обясни зам.-кметът Методий Марков: „90% от тези хора ще бъдат настанени при техни роднини, постигнали сме това съгласие. За тези, за които няма възможност, сме предвидили да бъдат настанени в сградата на помощното училище, където има нормални битови условия за живот за тази зима".

Събарят ромски къщи в Мъглиж
netinfo

Хората обаче не са съгласни със случващото се: „В коя къща да се съберем? Да оставят моята къща да съберат другия брат. Той има малко бебе на 2 месеца.", „Излизайте вънка, събарям ви къщата и се оправяйте, това казва кметът.", жалват се ромите.

Събарят ромски къщи в Мъглиж
netinfo

Повечето от къщите са свързани с електроразпределителната мрежа и водоснабдяването благодарение на крайно съмнителна адресна регистрация, коментираха от ръководството на Общината. Душо Гавазов зам.-кмет в община Мъглиж разказа какъв е принципът, по който са издавани лични документи на ромите, години наред при предходните ръководства преди да дойдат избори. „Г-н Стойчо Цанев е издавал устна заповед и на тези хора са издавани адресни регистрации в противовес с действащото законодателство в Република България". Хората от махалата потвърдиха думите на общинарите.

Най-късно до края на април 2013 година ще бъдат премахнати всички незаконнйи постройки, които не влизат в регулацията на града. От тези действия ще бъдат засегнати над 220 души, които обитават незаконните постройки.

Подробности от кмета на Мъглиж Господин Господинов и реакциите на ромите в махалата може да чуете в прикачения файл.