Светла Василева
Светла Василева / Държавна опера Стара Загора
На 25 октомври за първи път ще бъде отбелязан Световният ден на операта .
 
Учреден по инициатива на професионалната организация Opera Europa, към която се присъединяват OPERA America и Ópera Latinoamérica (двете най-големи организации отвъд океана), празникът ще бъде честван и у нас. Opera Europa призовава всички организации по целия свят, които професионално се занимават с оперно изкуство, да инициират и посветят на операта различни спектакли, концерти и събития.
 
Към този призив се присъединява и Старозагорската опера, която на тази дата официално ще открие своя оперен сезон 2019/2020 със спектакъла на операта „Тоска“ от Джакомо Пучини със сопраното Светла Василева. По идея на директора на Държавна опера-Стара Загора Огнян Драганов празничното събитие ще започне с атрактивното участие на една от големите дами на българския театър Бойка Велкова, която ще изпълни фрагмент от своя най-успешен моноспектакъл „Пътят на Афродита“. От разказа от първо лице за живота на една актриса по мотиви от книгата на Изабел Алиенде „Афродита“ и извадки от личния дневник на актрисата, ще се премине елегантно към драматичната история на певицата Флория Тоска, пресъздадена от гениалния Пучини.
 
На 25 октомври от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера меломаните ще могат да видят за първи път в оперен спектакъл световната оперна дива Светла Василева, която ще се представи в своята коронна роля на Флория Тоска от едноименната опера на Джакомо Пучини. Певицата идва в Стара Загора по покана на директора на Държавна опера-Стара Загора Огнян Драганов, който през февруари тази година присъства на нейния триумф на сцената на Театро лирико в Каляри в премиерния спектакъл на операта „Робът“ от Карлос Гомес.