Старозагорец в канал за трафик на хероин
Старозагорец в канал за трафик на хероин / ОДП-Стара Загора

Трима мъже, сред които и бивш митничар, бяха задържани от антимафиотите заради 60 кг хероин. Наркотикът е намерен вчера при проверка на лек автомобил "Мерцедес Ванео".

При спецакция на сектор "Борба с организираната престъпност" на областните дирекции в Стара Загора и Хасково и на Главната дирекция, проведена под прякото ръководство на звеното за противодействие на организираната престъпност, корупцията и прането на пари към Окръжна прокуратура - Стара Загора на ГПП Капитан Андреево е извършена проверка на автомобил "Мерцедес Ванео", влизащ в страната от Република Турция.

Във возилото са открити и иззети 116 пакета, обвити с кафяво тиксо, съдържащи общо 59, 350 кг кафеникаво прахообразно вещество, което при направения полеви наркотест е реагирало на хероин.Пакетите са били поставени в специално пригоден тайник под металния под на мерцедеса.

При акцията са задържани шофиралият автомобила 41-годишен мъж от Стара Загора Н. А, съпровождащите го 53-годишен мъж от София и 30-годишна жена от Своге, както и бивш митнически служител - М. С. от Свиленград, който е осигурявал безпрепятственото преминаване на хероина през митницата.

От проведените под ръководството на Окръжната прокуратура в Стара Загора оперативно-издирвателни и процесуални действия става ясно, че задържаните са членове на организирана престъпна група, ръководена от сръбския гражданин - 39-годишния Б. К.

Групата се е занимавала с трафик на наркотици от Турция през България към Сърбия и страните от Западна Европа.

На тримата мъже е наложена мярка "Предварително задържане за срок от 72 часа" и срещу тях е образувано досъдебно производство за участие в организирана престъпна група, за притежание и контрабанда на наркотици.

Сръбският гражданин е обявен за общодържавно издирване.

Работата по доказване на цялостната им престъпна дейност продължава, съобщават още от пресцентъра на областната дирекция "Полиция" в Стара Загора.