/ ThinkStock/Getty Images
Десетокласникът Теодор Танков от Стара Загора, ученик на Американския колеж в София, е поканен да участва във финала на златните медалисти, печелили състезания по математика. Финалът ще се проведе от 27 до 29 декември в столицата на Япония.

Специално училище за даровити деца откриват в Стара Загора (СНИМКИ)

Състезанието се провежда за втори път. Миналата година домакин бе столицата на Индонезия Джакарта. Тогава България бе представена от лауреата на фондация „Димитър Бербатов“ петокласникът Огнян Огнянов от София, който спечели сребърно отличие.

Български фурор на математическата олимпиада TIMO

Необходимо условие за участие във финалното състезание в Токио е участникът да е спечелил златен медал на Тайландската или Хонг Конгската олимпиади приз 2019 година, да изпрати заявка за участие и да получи одобрение.

Старозагореца Теодор Танков вече е одобрен за участие във финала. Пребиваването му в Токио е осигурено от организаторите.

Математическо злато спечели старозагорец от олимпиадата в Тайланд

Теодор не само спечели златен медал на TIMO през април 2019 г. на остров Пукет в Тайланд, но и стана първи подгласник на шампиона на състезанието. Математикът вече има един азиатски триумф - през 2017 г. в столицата на Малайзия той стана шампион по математика на Азия. Тогава участието му бе финансирано от община Стара Загора, а кметът Живко Тодоров го награди с парична награда от 3000 лева.

Сега предстои още една изява - в Токио. Там освен състезанието по математика, е предвидено и обучение от световни математици,  което прави участието на Теодор в Токио повече от уникално.