Старозагорци се запасяват с яйца преди Великден
Старозагорци се запасяват с яйца преди Великден / DarikNews, Невена Божкилова
Старозагорци се запасяват с яйца преди Великден
50962
Старозагорци се запасяват с яйца преди Великден
  • Старозагорци се запасяват с яйца преди Великден

„Държавата има механизми чрез които, без да се меси, може да овладее опита за спекулативно увеличение на цените на яйцата". Това каза в Пловдив министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов днес по време на откриването на Международната селскостопанска изложба "АГРА 2012". И според старозагорци увеличението на цените е спекулация преди Великден.

Министърът съобщи, че по данни на българските аграрни аташета в Берлин, Париж и Брюксел, към 18:00 часа вчера, цената на яйцата там е съответно 0,28 лева, 0,26 лева около 0,30 лв. В същото време, Найденов допълни, че у нас едно яйце се търгува между 0,39 и 0,40 лева.

Старозагорци се запасяват с яйца преди Великден
netinfo
В Стара Загора по магазините не може да намерите яйца под 0,40 лева. На Централния пазар в града производителите продават по-дребните по 0,26 и, 0,27 лева. Следващият размер вървят по 0,33 лява. Най-скъпите са по 0,34 лева. Има и по 0,35 лева. Понеже се опасяват, че преди Великден цените ще скочат още, пенсионерите предварително още от сега се запасяват с яйца. В прикачения звуков файл може да чуете как старозагорци приемат новите цени на яйцата.

Дългогодишни производители на яйца, които предлагат продукцията си на старозагорския пазар, обясниха, че техните кокошки се отглеждат по всички европейски стандарти. Те обещаха, че цените ще слязат надолу преди Великден. Подробности може да чуете в звуковия файл.