/ DarikNews.bg
Декларация в подкрепа на зелена фасада на гарата в Стара Загора, разпространиха от сдружението на старозагорци в София, обединени от любовта към „Берое“.

Клубът на заралии в столицата събира общественици, архитекти, адвокати, инженери, журналисти и много други.

Наскоро стана ясно, че гарата в Стара Загора няма да носи обещаните при първата копка зелени елементи. Вместо това, НКЖИ излезе с позиция, в която се застъпва за оригиналния в проекта жълт цвят. Става дума за едва четири цветни елемента с чисто декоративна функция по фасадата. 

До две години Стара Загора ще има изцяло модернизирана жп гара (СНИМКИ)

В декларацията на старозагорци се напомня, че основният мотив за зелена гара далеч не е футболен.

„След като по фасадата ще има цветни акценти, би следвало с тях да се потърси идентичност. Символът на Стара Загора е зеленият цвят. Такова е знамето на града ни. Такова е Аязмото, липите, градският транспорт, табелите по улиците, градският вестник... Та дори и идентичността на прочутата старозагорска пивоварна.

Нека не забравяме, че Стара Загора е уникална с това да има професионален футболен клуб, който изразява и популяризира цялото това наследство. Това не е просто клуб, а част от културната традиция на града.

Един прост пример: в Стара Загора често има опера на стадиона, а запалянковците станаха част дори от една знакова репетиция на операта в наскоро излезлия документален филм за „Берое“ “, пише в декларацията.

Документът завършва с уважение към проектантите и авторските им решения, но и с призив за преосмисляне.
 
Първан Симеонов