Стара Загора за втори път с приза „Зелен град“
Стара Загора за втори път с приза „Зелен град“ / Dariknews.bg, архив

Стара Загора за втори път получи наградата "Зелен град" от Националната кампания "Зелена България", финансирана от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.".

Тази година заключителният етап от Националната кампания "Зелена България" отново се проведе в Музея "Земята и хората" в столицата . Община Стара Загора получи наградата заради газифицирането на над 3000 домакинства в града.

През 2011 г. Стара Загора беше отличена в категорията за населени места от 100 до 200 хиляди жители в конкурса на Министерството на околната среда и водите. Този успех ни амбицира още повече да сме активни и да полагаме усилия да бъдем още по-зелен град и да пазим зеленото богатство край него, коментира по повод наградата кметът Живко Тодоров.

Тази година бяха въведени допълнителни критерии в кампанията за тази награда. С най-висок процент газификация през 2013 година - над 2000 домакинства е Кюстендил.

Със 100% газифициране е община Ботевград - от 12 села 9 са газифицирани.

В класацията са още Русе - с най-добри показатели на чистота на въздуха и Варна, който е сред населените места с голям процент газифицирани домакинства.