Стара Загора също заслужава дял от преструктурирането
Стара Загора също заслужава дял от преструктурирането / ПРЕС ТВ

Със сигурност две от агенциите накъм Министерството на земеделието и храните ще се преместят от София. Това са агенцията по аквакултури и рибарство, която отива във Варна и агенцията по лозарството и виното, в Плевен.
Това обяви в Казанлък министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, помолен да коментира намеренията на правителството за пребазиране на някои агенции и министрества.
По думите на Найденов, Стара Загора като областен град също заслужава да получи част от някоя структура и това влизало в приоретите на кабинета, допълни той и обеща подробности „ когато му дойде времето".
Според Найденов, тези рокади дават възможност на висшисти от градовете, в които има съответните ВУЗ-ове да се реализират на място, без да се налага София да се превръща в център, концентриращ всичко. Той не се ангажира с конкретни цифри, които държавата ще плати за тези пребазирания, като уточни, че в Министерския съвет има специална работна група, която прави тези разчети.
На въпрос дали следващият кабинет няма да отмени тази идея на правителството на ГЕРБ, като нерентабилна и много авангардна, министър Найденов заяви, че „ ние носим отговорност за нашите решения". Каквито и агенции да засегнат преместванията, със сигурност отделите и структурите по министерства,  които работят с европейските фондове ще останат в столицата, уточни той.
Найденов коментира и въпроса с временното отстраняване на директора на Териториалното поделение на Агенцията по храните в Стара Загора д-р Генади Ганчев. По думите му, в момента тече проверка по сигнали, но докладът още не бил готов.
Отстраняването на директора било временно, решението щяло да се вземе след като Найденов се запознае с доклада.
„Не слагам чадър", каза министърът на земеделието, „още повече за хора, с които се познавам много добре, тъй като държа отношенията ми с тях са чисти", уточни той.
Найденов каза още, че било "практика временното отстраняване от работа, докато тече дадена проверка", както иче нямал информация за спярн телефон на д-р Ганчев.
В Казанлък, където министър Найденов откри обновената и ремонтирана със собствени средства сграда на Държавното горско стопанство, коментира и необоходимостта от закон за розопроизводството. Според него би било добре да има такъв закон, още повече, че към този отрасъл има интерес от скъпите пазари, каза Найденов.
Моято политика и политиката на министерството, което ръководя, и на кабинета, е да се подкрепя качествената продукция и в този смисъл ще сме безкомпромисни, каза министър Найденов в отговор на въпрос за наредбата, регламентираща големината на черешите за първо качество, които следва да получават и най- голям процент от субсидиите. Европейската практика също насърчавала най- големият дял от парите да отива за производителите на качествена продукция, уточни Найденов.
В Казанлък, където бе официален гост на откриването на обновената сграда на лесничейството, министърът връчи на колегите си от района лек автомобил „Ховър", произведен във фабриката в Ловеч.
Обновената сграда на лесничейството в Казанлък е построена през 1949 година, а горското дело в района е със 107 годишна история. Ремонтът на сградата е на стойност близо 100 хиляди лева, а картините и пластиките в нея са на казанлъшки автори.