Нощ на музеите и галерии в Стара Загора
Нощ на музеите и галерии в Стара Загора / netinfo
За четиринадесети път в Стара Загора на 19 май музеи и културни институти отварят врати по повод Европейската нощ на музеите.

Гостуване на световноизвестната пианистка проф. Жени Захариева е гвоздеят на програмата в Художествената галерия. От 20.30 часа в голямата зала тя ще изнесе клавирен концерт „Откровенията на природата“, посветен на 100 години от смъртта на Клод Дебюси.

Официалното откриване на Европейската нощ  на музеите е в 19.00 часа пред Регионалния исторически музей с изпълнения на фолклорен ансамбъл „Загоре“. По-късно ще бъде открита изложба „И да се, мамо, наредя с мойте вити гривни...”. От 20.000 часа в лапидариума ще има концерт на Фолклорен ансамбъл „Загоре” и Огнено шоу „Огънче” – Дуо BarbaroniTe.

Отново старозагорци ще могат да посетят Кът за снимки „Средновековните воини”, където могат да се снимат с различни облекла и оръжия. На IV-то експозиционно ниво  са експонирани изложбите „Ars gratia artis – изкуство за изкуството”  и  „Преоткрито изящество” - веществена изложба с реставрирани експонати от фондовете на Регионалния музей.

В  20.00 часа ще бъдат връчени свидетелствата на дарителите на музея за 2017 г., а след това следва поздрав  от Балетна школа към Читалище „Родина 1860” с ръководител Снежана Дескова.

От 20.30 до 22.00 ч ще работи Интерактивен кът „Реставрирай сам”.

Музейният специалист Мариана Минкова ще представи в Зала №33 от 22.00 часа  „Парад на монетите през вековете”. Половин час по-късно започва Мултимедийна презентация на тема „140 години българско опълчение и създаване на българската армия”, представена от Райна Антонова, уредник „Нова история” в РИМ – Стара Загора.

В Архитектурен комплекс „Музей на религиите” от 20.30 часа ще има концерт на Детско-юношески народен хор „Жарава” към Читалище „Родина 1860”, а след това концерт на Смесен хор „Родина” и Малко (а) нощна музика с Библиофония. Там е разположена и експозицията „Знай своя род и език”.

„Късноантична мозайка от частен римски дом, IV век” ще бъде отворена за посещения от 19.00 до 24.00 часа.

В афиша на Европейската нощ на музеите са включени още изложби, концерти, представяния на книги, срещи разговори и др. Те ще се проведат в залите на Художествената галерия, Регионалния исторически музей,  Архитектурния комплекс „Музей на религиите” , Къща музей „Гео Милев“.