/ netinfo
За първи път Европейският парламент на предприятията се проведе извън Брюксел. Повече от 200 представители на бизнеса от 44 страни дискутираха важни въпроси, касаещи Единния европейски пазар, търговията и инвестициите, МСП и предприемачеството, човешкия фактор – умения, обучение, търсене и предлагане на работна ръка.

В работата на форума взе участие и Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата - Стара Загора, което е първо участие на представител на старозагорската палата на такъв висок форум.

Темата в четвърти панел „Хората - бъдещето на Европа“ предизвика най-сериозна дискусия, тъй като касаеше най-голямото предизвикателство пред бизнеса, не само в България - недостига на професионални кадри. В този панел взеха участие и представители на Министерството на образованието и научни работници.

След всеки панел бяха представени обобщени предложения, по които всички участниците във форума  изказаха своето мнение чрез гласуване. Тези обобщени мнения ще бъдат отправени  като препоръки към съответните национални и  европейски институции.  

При закриването на Европейски парламент на предприятията, председателят на Европалати Кристоф Лайтел маркира предизвикателствата пред развитието на европейските предприятия, в сложната и динамично развиваща се международна обстановка, като акцентира върху необходимостта от много по-голяма активност и партньорство от всички заинтересовани национални и международни институции и организации, за тяхното преодоляване.

Той оцени високо българското домакинство на събитието и българския принос при формулиране на заключителните материали и документи  от форума.