SOS за язовир Копринка
SOS за язовир Копринка / ИВан Бонев

 

Огромни синьо-зелени мазни и миризливи петна се носят над водите на язовир „Копринка" в непосредствена близост до язовирната стена. Петната се забелязват отдалеч и  видимо тревожат дошлите рибари в района през почивните дни.

Според  тях,  въпреки ниското ниво на водата във водоема, петната не са тиня, нито вследствие  на намелия водопоток, а нещо друго.

 Отдръпването на водата на много места е оставило и ярки зелени ивици от същите петна в пясъка. Допълнително тревогата и мръсотията  в язовира се подсилват и от захвърлените масово и непочистени боклуци, платсмасови  бутилки и всякакви други остатъци от човешка дейност.

Заради липсата на пари и ясна визия за бъдещето на плажната ивица на язовир „Копринка" тази година е забранено плажуването в района на язовира, няма спасители, не се поддържа тревната площ, забранен е и  риболовът от Стената. Въпреки това през почивните дни на язовир „Копринка", независимо от мазните петна има десетки рибари и плажуващите. Първите се жалват от липсата на риба,  а вторите от мръсотията и не посмяват да нагазят във водата.

 На етапа никоя институция не се е заинтересувала от странните синьо-зелени огромни петна, които се носят над водата, нито от техния произход. Няма данни дали скоро са правени и водни проби.

Заради сушата и все по-свиващия се водопоток в язовира, на практика са пресъхнали и преливниците. За първи път от много години те са напълно сухи, а в малкото останала тинеста вода от  източната им страна агонизират  водни змии, малки шаранчета и други дребни видове язовирска риба. Уханието на тиня и лоша миризма се носи  на километър от язовирната стена.