Районната прокуратура в Стара Загора се самосезира по реда на надзора за законност и защита на обществения интерес, както и по медийни публикации, и възложи проверка относно стопанисването и безопасността на напоителните и отводнителните канали на територията на областта, съобщиха от обвинението.

Проверката се извършва след образувано в прокуратурата досъдебно производство за това, че на 12 май е причинена смърт по непредпазливост на 12-годишно момиче, удавило се в напоителен канал в града.

Дете се удави в канал в Стара Загора

Наблюдаващият прокурор е изискал сведения и заверени копия на документи от „Напоителни системи“ ЕАД - клон Горна Тунджа, Стара Загора, относно това изпълняват ли се стриктно задълженията за обезопасяване на напоителните и отводнителни канали, намиращи се на територията на Стара Загора, както и другите хидромелиоративни и хидротехнически съоръжения.

Изискано е конкретно да се посочи какви действия са били извършени в тази насока в периода от 2021 г. до настоящия момент. Разпоредено е да бъде предоставена и информация за предприетите мерки и извършените проверки в тази насока - планови и текущи, съобразно визираните в Закона за водите правомощия на компетентните служители за обезопасяването на съответните канали и съоръжения, тяхната конструктивна сигурност, както и констатации за необходимостта от текущи, цялостни или частични ремонти на тези съоръжения.

Наблюдаващият прокурор е изискал сведения и документи относно горепосочените обстоятелства. Срокът за приключването на проверката е едномесечен. 

Припомняме, че след трагичния инцидент се оказва, че това не е първи случай на удавени хора там. Местни жители си спомнят и за други хора, които през годините са ставали жертви на необезопасеното място.

Детето се разхождало заедно с приятели в района на инцидента, когато обувката ѝ паднала в канала, който е дълбок 4 метра. При опит да я извади, шестокласничката пада в канала.

Инцидентът се случва в извънкласно време. Директорът на училището, в което детето е учело, разказа, че час след изтичането на последния за деня шести учебен час, неин колега ѝ съобщил трагичната новина.

Началникът на РУО Милена Йолдова увери, че се работи по обезопасяване на района с цел избягване на други подобни инциденти.