Ще събарят  ромски къщи в Мъглиж
Ще събарят ромски къщи в Мъглиж / netinfo

Незаконните ромски постройки в град Мъглиж, намиращи се извън регулация и върху частни имоти в непосредствена близост до пътя София - Бургас, ще З бъдат премахнати. Това съобщи кметът на община Мъглиж Господин Господинов.


Подобна мярка предстои общо за около 100-тина от къщите в импровизираната ромска махала на Мъглиж. Същинското събаряне на незаконите постройки, изградени основно от кирпич и керемиди, ще започне на 25-ти септември. Тогава ще бъдат премахнати около 30 от постройките, останалата част напролет. За целта кметът вече е изпратил и специални уведомителни писма до EVN, В и К, както и до Полицията за оказване на съдействие и за прекратяване на партидите и доставката на електричество.


Непопулярната мярка, която не се приема еднозначно Господинов обясни със спазването на закона, както и с пресичане на възможността за политически манипулации с ромите по време на избори, с гарантирането и осигуряването на безопасност на пътуващите и на ромите, е друга мярка, с която се мотивира премахването на циганските къщи.
Само преди месец на пътя за Бургас бе блъснато 7 годишно дете от махалата, което почина от раните си в болница.


Останалите без дом роми ще могат да изградят свои нови къщи в два други парцела, отредени от община Мъглиж за тази цел.