пътен знак
пътен знак / община Стара Загора
Пътни знаци Б-9, забраняващи влизането на велосипеди в пространството около сградата на община Стара Загора, вече са монтирани. Целта им е да се предотвратят инциденти, мотивира се ресорният зам.-кмет Йордан Николов.

Пред DarikNews, Николов съобщи за намерението на администрацията да постави забранителни знаци още в началото на месец февруари.

Повод за инициативата бяха множеството сигнали за застрашаване живота и здравето на старозагорци заради каране на велосипеди с висока скорост-по велоалеята по бул. „Митрополит Методий Кусев”, по стълбите пред общината и в парк „Пети октомври”.

Екстремното каране на велосипеди от подрастващи е причина и за два инцидента, при които пострадаха граждани. Предложението за забраната да се кара колело в района около сградата на общината, бе на Комисията по култура към Общинския съвет, след проведено заседание с представители на Пътна полиция.

„Нека родителите на децата и тийнейджърите да им обяснят значението на пътния знак Б-9, а именно касаещ забраната за каране на колело в района на Общината. Искаме да акцентираме за разумно управление на велосипеди от подрастващите“, коментира председателят на Комисията по безопасност на движението Йордан Николов.

26 бяха молбите и предложенията от граждани и институции, които членовете на комисията разгледаха на свое заседание.
 
Част от тях са за въвеждане на еднопосочно движение в участъци от улици в Стара Загора, както и монтирането на сферични огледала на кръстовища с намалена видимост.
 
Участниците в комисията одобриха монтирането на светодиодни пътни знаци по кръстовища в районите на училища и детски градини, сигнализиращи наличието на пешеходна пътека.