велосипед колело деца
велосипед колело деца / ThinkStock/Getty Images
До седмица ще бъдат поставени пътни знаци, указващи забраната
Комисията по безопасност на движението обсъди възможността да се постави знак Б-9, с който да се забрани влизането на велосипеди в пространството около сградата на общината.
 
Два са инцидентите до момента, при които граждани са пострадали след екстремното каране на велосипеди от подрастващи. Множество са и сигналите за застрашаване живота и здравето на старозагорци заради каране на велосипеди с висока скорост-по велоалеята по бул. „Митрополит Методий Кусев”, по стълбите пред общината и в парк „Пети октомври”.
 
Предложението за забраната е на Комисията по култура към Общинския съвет, след проведено заседание с представители на Пътна полиция.
 
Ресорният зам.-кмет Йордан Николов увери, че в момента се набелязват местата за знаците и те ще бъдат поставени в рамките на около седмица. Контролът по спазването на забраната ще се следи от Пътна полиция.
 
Общо 30 бяха молбите и предложенията от граждани, които членовете на комисията разгледаха-за поставяне на пътни огледала и регулиране на движението в райони с обществени паркинги, поставяне на знаци, указващи възможност за паркиране, монтиране на антипаркинг елементи. 

По препоръка на председателя на комисията Йордан Николов, част от предложенията ще бъдат насочени към екипа, който в момента работи по изготвяне на Генерален план за движение.