/ Областна администрация-Стара Загора
С почетни грамоти посмъртно в Казанлък бяха удостоени двама от най-известните български горяни - Христо Несторов и Герасим Тодоров, борци срещу комунистическия режим след 9 септември 1944 г. Събитието бе организирано от Общобългарски комитет „Ген. Иван Вълков“ и на него присъстваха кметът на Казанлък Галина Стоянова, членове на комитета.

Областният управител Гергана Микова връчи почетното отличие на внучката на Христо Несторов - Деница. Развълнувана до сълзи, тя разказа историята на своя дядо, който е бил убит през 1954 г. Освен, че го унищожава физически, тоталитарната власт заличава и всички документи на името на Христо Несторов, все едно такъв човек никога не е съществувал.

Съпругата и дъщеря му са подложени от тоталитарната власт на системен тормоз.Христо Несторов е роден през 1903 г. След 1944 г. бяга от България, но се връща през 1953 г. родината си, за да създаде организация за освобождението на България. Става командир на Павелбанската горянска чета. Убит е край Павел баня.
 
Герасим Тодоров е роден през 1910 г. и е бил командир на пиринските горяни. Тази година на 31 март се навършват 70 години от убийството му.
 
Гробовете на двамата не са открити и до днес. В родното село на Несторов - Габарево, има паметна плоча с неговото име.