Градят Мемориал на избитите горяни в Казанлъшко
Градят Мемориал на избитите горяни в Казанлъшко / netinfo

Да бъде издигнат Мемориал-костница на избитите в Тъжанския Балкан на 1-ви октомври 1951 година 16 горяни от Розовата долина.

Това е инициатива на група граждани от Розовата долина, както и на членове на Съюз „Истина", сформирали специален Инициативен комитет, нагърбил се с тежката задача.

Гробът на тези 16-сет горяни, както и на други двама от района, намерили смъртта си 3 години по-късно, днес лежат заровени в двора на православния храм „"Свети Георги Победоносец" в павелбанското село Габарево.
Проектът на бъдещия мемориал е дело на виден старозагорски архитект, като за градежа му ще се търси и личното съдействие на премира Бойко Борисов, чийто дядо е получил смъртна присъда  от Народния съд, като полицейски пристав.


Самият Мемориал -костница ще представлява мраморен саркофаг с височина 95 сантиметра, който ще побере костите на избите горяни, а върху фасадата на храма в Габарево под формата на разтворена книга-кондика ще са изписани имената на загиналите 18 горяни. Идеята е бъдещият мемориал да се открие в навечерието на 60-та годишнина от смъртта на горяните.