С две събития Стара Загора отбелязва Световния ден на джаза - 30 април
С две събития Стара Загора отбелязва Световния ден на джаза - 30 април / Организаторите

Тази година планетата за първи път ще чества световния ден на джаза - 30-ти април. Инициативата е на великия пианист Хърби Хенкок. В края на април Хенкок ще участва в организацията на редица концерти, които ще съпътстват празничното събитие. Хенкок ще открие деня на джаза с концерт по изгрев слънце на пл. "Конго" в Ню Орлиънс, люлката на джаз музиката. По-късно Хенкок ще отлети за Ню Йорк, където ще се състои концерт по залез слънце, чийто водещи ще са актьорите Морган Фрийман, Робърт де Ниро, Майкъл Дъглас и продуцента Куинси Джоунс.

Стара Загора също ще се включи в отбелязването на световния ден на джаза и то не с едно, а с цели две събития. От 18:00 часа на главната пешеходна алея в града, пред Синдикалния дом, ще има концерт на старозагорските музиканти Павел Петков(пиано), Константинос Кокинос, Гърция(вокал), Гроздан Грозев (тенор саксофон), Стефан Димитров(тромпет), Жельо Бодуров(бас) и Виктор Тодоров(ударни). Талантливите музиканти ще представят някои от най-знаковите теми на джазовта музика като: „All of me", „All the thing you are" и мн.др.

След уличния концерт идва ред второто джаз събитие за деня - джаз сешънът. Джемът ще се проведе от 21:30 часа в старозагорския клуб Ил Мондо - единственото място в града, където се свири джаз на живо.

Специално за участие в джем сешъна от Пловдив пристигат  талантливите студенти от Пловдивската музикална академия: Желязка Белчилова - вокал(на снимката), Йордан Тоновски - пиано, Радослав Паунов - бас и Александър Каменов - барабани. В сешъна може да се включи и всеки, който музицира в този стил.