сесия Стара Загора
сесия Стара Загора / netinfo
Повече пари за селата, новия парк и нова улица одобри Общинският съвет в Стара Загора
Еднократна финансова помощ от 4 000 лева ще бъде отпусната за лечението на Мая, която страда от вродена мускулна дистрофия. Това решиха заседателите на ноемврийската сесия на Общинския съвет. Мая е на годинка и половина и се нуждае от лечение в Турция, а сумата за него от 55 хиляди лева е непосилна за семейството й.

С близо 1,5 млн.лв. приходи в края на годината Община Стара Загора ще финансира разширението на новия парк „Артилерийски“, изграждането на улица „П. Захариева“ в кв. „Железник“, текущи ремонти в селата и четвъртокласната пътна мрежа, решиха още общинските съветници в Стара Загора.

Те приеха промяна по бюджета на община Стара Загора, вътрешни компенсирани промени в разходната част на бюджета и промяна в инвестиционната програма за 2018 г. Постъпилите в общинската хазна 1 млн. 435 х. лева от продажбата на акциите от капитала на „Борса – Стара Загора“ АД, ще бъдат разпределени за текущи ремонти и подобрения, изграждане на улица и парк. „Предвижда се 589 000 лева да бъдат заделени за текущ ремонт на улици, подмяна на асфалтови и тротоарни настилки в селата, а с 305 000 лева ще се ремонтира четвъртокласна пътна мрежа. Инвестиционната програма на общината ще бъде увеличена с 412 988  лева, а 980 000 лв. са предвидени за разплащане на строително-ремонти дейности по проекта за разширението на парк „Артилерийски“ до края на годината“, обясни в зала Диян Димитров председател на ПК по бюджет и финанси в ОбС. Той съобщи още, че с 260 000 лв. по капиталовата програма ще се финансира изграждането на дългоочакваната от жителите на квартал „Железник“ нова улица „Петкана Захариева“, която се очаква да бъде завършена до края на годината.

Предвидени са средства за основен ремонт на покрив на Детска градина No 55 „Незабравка“ в с. Хан Аспарухово на стойност 60 000 лв. Заделят се допълнителни средства за текущи ремонти на читалищата в селата Михайлово, Стрелец, Горно Ботево и Калитиново, на пенсионерските клубове в Лозен, Плоска могила и Борово и на здравните служби в Малка Верея, Пшеничево, Остра могила и Сладък кладенец. Предложения за промени в разпределянето на средствата не са постъпили, беше уточнено след дебати в залата. Направеното от кмета предложение не беше подкрепено от общинските съветници от БСП – лява България.

На първо четене старейшините гласуваха промени в Наредбата за местните такси и цени на услуги, които засягат ползването на плувния басейн, Регионална Библиотека „З. Княжески“, услугите на служба ГРАО и футболните игрища в новия парк и зад пощата. Те одобриха още и отпускане на целева субсидия от бюджета за финансово оздравяване на „Диагностично-консултативен център-I“ ЕООД в размер на 30 хил. лева, като 15 хил. лв. се заложат в бюджета за тази година, а остатъка в Бюджет 2019г.

Общинският съвет избра Таньо Брайков да го представлява  в извънредното общо събрание на акционерите на Индустриална зона „Загоре“, което ще се състои на 27 декември. То трябва да приеме нов устав, нов адрес и промяната в името заради новия акционер в дружеството „Национална компания индустриални зони“ ЕАД.