/ netinfo
Десислава Христозова и Христо Христозов от Стара Загора са родители на Мая, която е на годинка и половина. Бебето се нуждае от спешно лечение, което ще се проведе в Турция и струва 55 хиляди лева.

„Имаме нужда от подкрепата на всеки един Човек! Имаме нужда от средства, които нямаме... вие сте нашата НАДЕЖДА за нашето прекрасно БЕБЕ Мая. Затова се обръщаме към вас, мили хора, към вашите сърца, към вашата доброта, към вашата съвест, молим за помощ,за да може и нашето прекрасно момиченце Мая да има шанс да подобри състоянието си, за да изживее едно нормално и безгрижно детство“, споделят в социалната мрежа родителите на Мая.

След тежко раждане, детето е с нисък мускулен тонус и хипотония и спешно трябва да се преведе в неонатологията за изследвания и наблюдение. След пълни изследвания става ясно, че момиченцето е с две бити ваксини и инфекция от раждането, погълнала някакво количество от околоплодните води и в резултат на това, че не са ѝ били антибиотик веднага, тя развива тази инфекция, която допълнително я уврежда.

Лекарите съветват родителите да потърсят помощ в София, където след множеството изследвания, включително ЕМГ, ЕКГ и ядрено-магнитен резонанс, заключението сочи, че заболяването на Мая е вродена мускулна дистрофия с мерозинов дефицит.

В частна лаборатория е направено генетично изследване, които потвърждава диагнозата, за която няма лечение. „Ние със съпруга ми въпреки всичко не се отказахме, колкото и да ни бе трудно, започнахме да търсим лечение.

Разбрахме, че в България не можем да разчитаме на помощ. Един ден обаче майка, с която се запознах докато водех Мая на рехабилитации, ми каза за един турски специалист, който се занимава с разработването на стволови клетки от 17 години. Препоръча ни да направим една консултация с него“
, пише майката на Мая в социалната мрежа.

След уговорка,  проф.д-р Ердал Карайоз от Турция, прави консултация на Мая и дава надежда на семейството. Според него детето  има голям шанс да се оправи или поне състоянието ѝ да се подобри значително, след вливане на стволови клетки. „Лечението може да продължи доста време в зависимост от това как тялото на Мая ще усвои стволовите клетки и от това как ще се пребори организмът.

Разбира се, лечението е доста скъпо, той предвиди няколко курса на вливане, като ще се започне с първия курс от четири вливки - по една вливка на месец, общо 55 000 лв., за да прецени как организмът на Мая ще приеме стволовите клетки и за да наблюдава нейното състояние. Тези негови думи бяха за нас светлината, от която имахме нужда.

Бяхме на седмото небе от щастие, думите му ме пронизваха. Сякаш само чрез словата си той ни въведе в един друг свят, СВЕТА НА ВЯРАТА И НАДЕЖДАТА“
, пише майката на бебето във ФБ като моли за помощ.

Дарителска сметка Райфайзен банк
Титуляр: Мая Христова Христозова
MAYA HRISTOVA HRISTOZOVA
Населено място: гр. Стара Загора
IBAN: BG88RZBB91551009737351
BIC: RZBBBGSF
Валута: BGN (лева)