Ромите искат узаконяване на къщите им
Ромите искат узаконяване на къщите им / DarikNews.bg, архив
Ромите искат узаконяване на къщите им
67183
Ромите искат узаконяване на къщите им
Ромите искат узаконяване на къщите им
Ромите искат узаконяване на къщите им
  • Ромите искат узаконяване на къщите им
  • Ромите искат узаконяване на къщите им
  • Ромите искат узаконяване на къщите им

Ромите, чиrто незаконни постройки са обявени за събаряне от общината, искат те да бъдат узаконени, показа проверка на Дарик. Инициативата за премахването на незаконните постройки бе подета в края на август след серията пожари, избухнали в района на парк „Аязмото". Тогава общинският съветник Борис Боричев поиска оставката на началникът на звената, които се занимават с незаконното строителство инженер Ангел Стоманярски. Мотивът - бездействието на инж. Стоманярски е една от основните причини за завземане на държавни и общински площи и тяхното застрояване.

Малко след това стана ясно, че до началото на зимата ще бъдат съборени 62 незаконни постройки в района. Фирмата изпълнител вече е избрана, а заповедта за това бе подписана от кмета Живко Тодоров в края на август. Месец по-късно - на 30 септември главният архитект Иван Кирчев сложи подписа си под съобщенията, с които се уведомяват живеещите в тези постройки, че предстои събаряне. На хората, до които те са адресирани, се дава 14 дневен срок за обжалване пред Административен съд и 30 дни, в които те могат сами да премахнат незаконните обекти.

Всеки вторник и четвъртък пък заинтересованите по темата могат да получат разяснения в една от залите на общината. Проверка на Дарик показа, че по това време хората, които вече са получили съобщения, всъщност трябва да подпишат документ, че това действително е факт.

В първия ден, в който трябваше да се случи това пред сградата на общината се събра група от 10 души, които живеят в такива незаконни постройки.

Чуйте какво разказаха те в първия звуков файл.

Главният архитект Иван Кирчев обаче е категоричен, че няма начин постройките да бъдат узаконени.

Мнението му чуйте във втория звуков файл.

От ноември 2012 година премахването на незаконното строителство е приоритет на община Стара Загора. 11 районни техници следят за незаконни постройки. От 2007 година до сега в отдела на общината са постъпили около 2000 жалби. Съборени са 10 незаконни постройки. Очаква се след месец този брой да се увеличи. Какво каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров чуйте в третия звуков файл.