/ БТА
Мащабен ремонт тече в момента в емблематичната за Стара Загора сграда на Драматичен театър „Гео Милев“. Той започна в края на 2022 година, като основната му цел е постигане на по-добра енергийна ефективност на сградата, при пълно запазване на фасадната автентичност.

„Това истинско архитектурно бижу на Стара Загора се намира в археологическия резерват "Августа Траяна-Верея-Стара Загора". През годините сградата беше много натоварена и експлоатирана. Дълго време тук беше настанена и старозагорската опера.

Именно затова дойде и времето да ѝ обърнем подобаващото внимание, за да върнем блясъка ѝ. Винаги съм казвала, че тук трябва да се пипа „с кадифена ръкавица“, защото трябва да се запази както вида, така и самата стойност на обекта“, разказа заместник-кметът на община Стара Загора Милена Желева. 

Приеха бюджета на община Стара Загора

И припомни, че „първата копка на тази сграда е направена на 1 април 1912 година, а архитект е Никола Лазаров. Стилът, в който е изградена, е определян като „Виенски барок“.

Малко по късно през 1916 година големият наш поет и съгражданин Гео Милев тук експериментално поставя пиесите на Гогол на Софокъл. А през 1990 година сградата е обявена за паметник на културата от местно значение“, посочи още тя.

„При извършване на строителството ще бъде изпълнено и конструктивно укрепване, налагащо се поради завишените критерии за сеизмична устойчивост, както и частични реставрационни дейности, като реставрация и консервация на пластичните и декоративните елементи по фасадите“, каза още заместник-кметът. Тя обясни, че след ремонта „хората в неравностойно положение ще имат подходящи условия за достъп“.

Друго важно обновление, което ще има след цялостния ремонт на сградата, е, че тя ще бъде климатизирана. „Много важен проблем беше липсата на климатизация, хората, които посещават театъра, знаят, че беше много некомфортно през летните месеци. Тъй като липсата на възможност за охлаждане правеше температурата в помещенията да достига до 45 градуса“, коментира Желева.

„Реконструкцията и обновяването на театъра ще допринесе за удобството както на посетителите, така и на работещите в него. С изцяло обновената акустична зала, на която ще бъде поставена изцяло нова и съвременна мултимедия, звукоизолация, която създава усещането за сцена от световно ниво заедно с  подновеното осветление“, разкри и директорът на Драматичен театър „Гео Милев“ Светла Тодорова.

„Тази сграда, освен че е архитектурна забележителност и историческа, с над 100-годишна история, тя за нас е един жив организъм- за всички хора, които работят тук. За всички нас тя е частица от всеки един“, обясни Тодорова. „Сградата е едно културно и духовно средище, което събира в себе си творци от различни места и отглежда млади творци“, посочи още тя.

„Проектът предвижда пълна подмяна на мокета, седалките и дежурното осветление в зрителната зала, ново сценично облекло - завеса, крачоли, средно дъно на сцената, както и ремонт на сценичната механизация и на рунд хоризонта, подмяна на мебелите и на компютърното обзавеждане в административната част, както и на мебелите в гримьорните. Ще бъдат поставени видеомонитори, свързани с камерна и голяма сцена за следене на репетиции и представления“, допълни Тодорова.

Ремонтните дейности включват и реконструкция на прилежащото дворно пространство - премахване на съществуваща открита сцена от южната тераса и разполагане на нова сцена на нейното място, където през топлите месеци може да бъдат играни различни представления. 

След извършване на ремонта залата на основната сцена ще разполага с над 300 места за зрители, а камерна сцена с 60. Общата застроена площ на сградата е 1194 кв. метра, а сградата е дом и на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“.

Очаква се ремонтът да приключи в началото на следващата 2025 година и да стане притегателен център за култура.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Павлина Дудева, БТА