/ БТА
След едночасови дебати бюджетът на община Стара Загора за 2024 година беше приет с 36 гласа "за", 5 "против" и 7 "въздържал се" по време на днешното извънредно заседание на Общинския съвет в града.

"Стара Загора е на четвърто място като област по доходи. И стоим много по-добре от област Бургас. В община Стара Загора почти няма безработица и икономически стоим добре", каза по време на обсъждането кметът Живко Тодоров.

Той посочи, че "пред Стара Загора има перспектива и има хора, които искат да инвестират тук, но трябва да създадем добри условия". Кметът заяви, че именно затова в бюджета за настоящата година общината залага на инфраструктурата. "Трябва да се погрижим да бъдат канализирани и нови зони в града, където предстои да бъдат изградени нови квартали", обясни Тодоров.

От 1 февруари: Децата до 14 години ще пътуват безплатно в Стара Загора

"В този бюджет има много средства, заложени за проектиране, защото без готови проекти няма как да имаме и след това изпълнение", каза още той. "За първи път от няколко години имаме работещи европейски програми, което не е за подценяване, защото знаете, че последните четири години всички общини в България трябваше да работим без нито един лев по европейски програми", заяви още кметът.

Според Тодоров основният проблем на община Стара Загора са селата и инфраструктурата към тях. "Ние ще търсим подкрепа от Общинския съвет през 2024 година по отношение на такса смет. Трябва да вземем отношение към самите имоти и начина за определяне на данъка", заяви той.

И посочи, че в селата данъците са около 5 до 10 лева, което е недостатъчно. Кметът предложи пилотно "да бъдат изготвени делегирани бюджети за две или три села".

Проекторамката за 2024 година предвижда бюджетът да бъде в размер на близо 251 млн. лева. От тях близо 67 на сто или 168 млн. лева са средства от държавно делегирани дейности, а едва 33 процента или 83 млн. лева са от собствени приходи.

Бурни разисквания предизвика и Програмата за управление на Община Стара Загора за мандат 2023-2027 година. Тя беше одобрена с 40 гласа "за", 5 "против" и 6 "въздържал се".

Подкрепена беше и промяна на структурата и числеността на Общинска администрация и местните бюджетни дейности към Общинска администрация.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Павлина Дудева, БТА