Ремонтираха климатичната система на Регионалния историческия музей
Ремонтираха климатичната система на Регионалния историческия музей / DarikNews.bg

Проблемите с климатичната инсталация в Регионалния исторически музей в Стара Загора, които създаваха проблеми от откриването на сградата, вече са отстранени, съобщи директорът Светла Димитрова.

Направен е ремонт със средства от бюджета на Община Стара Загора, уточни тя и изрази специална благодарност на кмета Живко Тодоров.

Сумата е около 15 000 лв. Ремонтът е направен от фирма БГ Клима, която монтирала системата. Разходите сега обаче не са за нейна сметка, тъй като неудачите са в резултат на проектиране, а не на изпълнение, поясни Димитрова.

Заради лошият проект през студените месеци външните тела на климатиците са се обледявали, като ледът е минавал 30 см. Сметките за ток на музея са стигали до 7500 лв., а в същото време температурата в експозиционната част на сградата е била под необходимата за правилното съхранение на експонатите. Има сериозни поражения, които трудно ще се отстранят и след реставрация. Има мухъл и в трезора, където се съхраняват оръжията.

Вече в сградата са монтирани въздоховоди, които поддържат еднаква топлина навсякъде в експозиционната част на музея. Променен е и наклонът на системата отвън, за да не се задържа вода. С реотани е решен проблемът с обледяването.

Ръководството на музея има амбицията да подобри енергийната ефективност в сградата още с изграждане на въздушни бариери. Разчетите показали обаче, че това ще струва около 45 хил. лв., които не се предвижда да бъдат заделени в тазгодишния бюджет на общината.

„Ще опитаме да намерим проект, по който да кандидатстваме. Ако не успеем, ще настояваме, ремонтът да заложен в бюджета за 2013-та", сподели Светла Димитрова.