взрив Арсенал
взрив Арсенал / БГНЕС
Районна прокуратура – Казанлък наблюдава досъдебно производство за причиняване на телесни повреди поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, източник на повишена опасност – престъпление по чл. 134 ал. 1 т.2 от Наказателния кодекс.

Установено е, че в цех 130 на завод 3 – „Арсенал“ АД, двама работници, на 50. и на 41 години,  зареждали смесител с димна смес. След като затворили машината, те напуснали помещението, като  се преместили в съседно, откъдето чрез командно устройство стартирали работата на смесителя. След разбъркване на димната смес, от смесителя започнал да излиза дим, като при полученото налягане, люкът - капак на машината се напукал и изхвърчал.

При настъпилата авария е паднала част от покривната конструкция на цеха, разрушени са прозорци, счупени стъкла.

Двамата работници са пострадали от падналите отломки като единият е с наранявания на двата пръста на ръката, а другият на крака. Те са прегледани на място от лекарски екипи, няма опасност за живота им.

Извършен е оглед на местопроизшествието, в който участват специалисти - технически помощници, разпитват се свидетели и др. В хода на разследването ще се установи причината за настъпване на инцидента, причинените телесната повреди на пострадалите лица и нанесените материални щети.

Законовият срок за приключване на разследването е двумесечен.