протест Ремотекс
протест Ремотекс / Dariknews.bg
От близо половин година работниците в радневското предприятие „Ремотекс-М“ не са получавали заплати. Това беше и причината около 60 служители да се протестират пред сградата тази сутрин.  

Реално предприятието се фалира за втори път, припомни Веселин Тодоров, който е в завода от 1986 година. Той твърди, че не е допуснат до администрацията, за да получи необходимите документи за дължимите доходи, с които да кандидатства пред Фонда за вземания. 

„От месец април до сега предприятието дължи огромни суми на работниците. Има готова продукция за 1,5 млн лева за издаване, но не работи, има и договори за 4,5 млн лева.  Собствеността на предприятието беше прехвърлена на гръцкия гражданин Йоаннис Гиофкос, който още на месеца спря заплатите на хората“, обясни Тодоров, който вече е напуснал „Ремотекс-М“ заради неизплатени възнаграждения от около 3-4 хиляди лева.

Това била причината и стотици да подадат молби за напускане, а на работа останали само пенсионери. Поръчките си стоят, основно се работи за рудниците и ТЕЦ-те от комплекса „Марица-изток“, обясни Тодоров.

От ръководството уверяват, че утре работниците ще бъдат допуснати, за да получат необходимата им документация.

През 2013 година работниците в „Ремотекс“ Раднево отново протестираха заради неизплатени за девет месеца заплати. Тогава персоналът беше пуснат в принудителен отпуск. В края на януари 2014 година близо 300 служители отново протестираха и блокираха международния път Русе-Свиленград.