Психолози ще учат полицаи как да се справят със стреса
Психолози ще учат полицаи как да се справят със стреса / DarikNews.bg, Невена Божкилова

800 полицейски служители от цялата страна ще преминат обучение по проект "Социално компетентни полицейски служители в близост до обществото". Проектът ще бъде реализиран в рамките на две години. Основната идея е да бъде адаптирана и приложена методика за обучение и развитие на ключови социални умения на служителите в МВР.

Водеща организация в реализацията на проекта е Институтът по психология-МВР, който до 30 септември 2012 г. трябва да адаптира и приложи 7 ключови компетенции от общо четиринайсетте ключови социални умения, които са чешка разработка. Това разясни координаторът на проекта Данко Йорданов от психологическата лаборатория в Пловдив, която покрива и старозагорския регион.

Методиката ще включва модули по различни компенетции като: ефективна комуникация, водене на преговори и решаване на конфликти, работа в екип, управление на стреса, проактивност, адаптивност и гъвкавост и др. За всеки модул ще бъдат разработени ръководство за обучителите, тестови книжки, учебни материали и формуляри за обратна връзка и др. Проектът предвижда изграждане на Internet платформа за експресна диагностика и самооценка по 10-12 ключови социални компетентности. В момента тече проучване, в което ще бъдат включени 2000 служители на полицията, в т.ч. от ОДМВР - Стара.

16 психолози от Института по психология ще бъдат обучени и сертифицирани за  прилагане на системата за обучение в цялата страна. Ще бъдат създадени седем центъра за обучение на служителите в МВР, които ще бъдат ситуирани в Института по психология- София и неговите териториални звена в градовете Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Монтана и Благоевград.

Общата стойност на проекта е над 217 хиляди евро. 75% от сумата се финансират по Европейската програма „Учене през целия живот" и секторна програма „Леонардо да Винчи". Организаторите на проекта се надяват разработената методика да стане част от задължителната полицейска подготовка, за да се оптимизира ефикасността на тяхната работа.

Партньори по проекта са RPIC-VIP - обучителна организация от Република Чехия, „Д&Д Груп" ООД - консултантска компания в сферата на управлението на човешките ресурси, Rustu Unsal Police Vocational College - полицейско училище в гр. Измир, Турция и КРАТУС ЕООД - българска охранителна фирма.