Проведе се зимен университет на МГЕРБ-Стара Загора
Проведе се зимен университет на МГЕРБ-Стара Загора / Пресцентър

Зимен университет на МГЕРБ-Стара Загора се проведе на 26 и 27 октомври на Старозагорските минерални бани. В него участие взеха младежи от цялата област, старозагорските народни представители от ГЕРБ, председателя на ОбС Емил Христов, общински съветници и др.

Лектори по основните теми бяха областният координатор на ГЕРБ и кмет на Стара Загора Живко Тодоров, министрите от кабинета на Бойко Борисов Томислав Дончев и Лиляна Павлова.

Форумът бе открит от Живко Тодоров и народния представител Пламен Йорданов, които акцентираха върху мястото на младите хора в политиката, ролята на общините за подобряването качеството на живот в населените места, реализирането на европроекти за близо 200 млн. лв. в Община Стара Загора и др.

За „Потенциала на българските региони - програмиране и планиране на новата програма „Региони в растеж 2014-2020" говори Лиляна Павлова. Според нея основният проблем на сегашния програмен период е, че няма интегриран подход. „Когато се прави външен ремонт на училището, за да се подобри енергийната ефективност, трябва да се подмени и цялото оборудване. Когато се строи нова детска площадка трябва да се облагороди цялото пространство около нея.

При сегашното управление на кабинета Орешарски регионалната политика е регионална катастрофа, като резултат от недалновидния начин на управление на регионите. Югоизточният регион, в който са Стара Загора и Бургас е с най-силен потенциал за развитие като икономически растеж, при условие, че в тях се инвестира повече през следващите години", категорична е Лиляна Павлова.

Ексминистърът по европейските фондове Томислав Дончев дебатира с младите хора за избора, който прави всеки решил да се занимава с политика, за предизвикателствата пред ГЕРБ, за старта на новия програмен период за Европейско финансиране 2014 - 2020 г. и др.