Жители на села от община Гълъбово излязоха на пореден протест с искане за ремонт на пътя Гълъбово-Мъдрец.

Точно в 6:00 часа тази сутрин те блокираха пътя Русе-Свиленград. „Шест години ни лъжат. Настояваме да се направи пътят и да се изпълнят ангажиментите, които пое бившият министър Гроздан Караджов“, каза председателят на инициативния комитет „Обручище завинаги“ д-р Тенчо Кайряков, който е основен организатор на протестните действия.

МРРБ разпореди спешна проверка на ремонта на пътя между Мъдрец и Гълъбово

Той каза, че двете мостови съоръжения - надлезът и мостът над река Соколица при село Медникарово за ТЕЦ 3 са много компрометирани. Протестът е за неопределено време, казаха организаторите. 

БГНЕС

Съобразно отговора на институциите протестиращите ще решат какви ще са следващите им действия. Образуваха се колони от автомобили и тежки камиони.

БГНЕС

След протести миналата година през септември бяха подписани договорите с избраните изпълнители в обществените поръчки за проектиране и строителство и за надзор при основния ремонт на 15,7 километра от третокласния път III-5504 между гълъбовските села Мъдрец-Искрица-Медникарово-Обручище. 

БГНЕС

За изпълнител на проектирането и строително-монтажните работи беше избран Обединение „Раднево ленд“ ДЗЗД, в което участват „БГ ЛЕНД КО“ АД, „ВИА ПРО Инженеринг“ ЕООД и „Ий Кей Джей България Кънсълтинг Енджиниърс“ ЕООД. Договорът им е за 19 776 000 лв. с ДДС, а средствата са от бюджета на АПИ.

Протест заради лошото състояние на пътя между Обручище и Мъдрец (ВИДЕО)

Строителният надзор е възложен на Обединение „Инфраконтрол 2022“, с участници - „Пътконсулт 2000“ ЕООД и „ЕН АР Консулт“ ЕООД. Стойността на техния договор е 497 520 лв. с ДДС. Срокът за изпълнение трябваше да бъде 540 календарни дни.

БГНЕС

Трасето е основна пътна артерия за община Гълъбово и осигурява връзка с минно-енергийния комплекс ТЕЦ „Марица изток 3“, рудник „Трояново-3“, завода за гипсокартон и на населените места Обручище, Медникарово, Искрица и Мъдрец с общинския център Гълъбово. Пътят е построен през 1976 г. и оттогава не е основно ремонтиран.  
Павлина Дудева, БТА