Прокурорът лежи в болница поне седмица
Прокурорът лежи в болница поне седмица / netinfo

Няма данни инцидентът с прокурора Митко Игнатов, който катастрофира след употреба на алкохол и след това му бе нанесен побой, да е свързан с пряката му работа в прокуратурата, каза пред Дарик радио окръжният прокурор на Стара Загора Николай Божилов.

Както Дарик радио вече съобщи, Игнатов е наблюдаващ прокурор по дела, свързани с престъпления против данъчната, осигурителната и кредитната система. Игнатов е и говорител на Окръжната прокуратура. Прокурор Митко Игнатов работи в отдела за икономически престъпления към Окръжна прокуратура - Стара Загора, той не е наказван и няма забележки по отношение на работата му, каза още окръжният прокурор.

По думите на колеги на Игнатов той е един от обвинителите професионалисти, които са успели да доведат делата до едни от най-тежките осъдителни присъди на подсъдими по икономически престъпления.

Игнатов ще остане в болница поне още седмица, според завеждащия неврохирургично отделение в многопрофилната болница за активно лечение в града д-р Веселин Попов. Прокурорът е контактен, но като човек с мозъчно сътресение някои неща ни си ги спомня. Има съчетана травма от удари по главата и по тялото. Преди да бъде настанен в неврохиругията, Игнатов е лажал в хирургичното отделение на многопрофилната болница.

В момента по случая има две дела – срещу неизвестен извършител, който е нанесъл побоя на прокурора. По това дело се знае, че става дума за двамата мъже, пътували с автомобила, с който е станал пътния инцидент. Те не са криминално проявени,и по никакъв начин не са познати на Игнатов.

Другото дело, заведено в Районна прокуратура - Стара Загора е по член 343 "б" от Наказателния кодекс затова, че прокурорът е шофирал след употреба на алкохол - 1,2 промила.

Игнатов не е заплашван. Определен е друг прокурор, който да го замества като говорител на Окръжната прокуратура.

Митко Игнатов работи в правосъдната система от 1997-ма година, първоначално като младши прокурор в Районна прокуратура - Стара Загора. Преди повече от година Игнатов участва в посещение с група прокурори в Бавария, където се запозна с работата на Баварската прокуратура по делата срещу пране на пари, укриване на данъци и други икономически престъпления.

Той бе и наблюдаващ прокурор по нашумялото дело срещу адвоката Венко Павлов от Димитровград, Владимир Вълков с прякор Бореца, Панчо Панушев – Мърфи, и Ангел Ангелов – Чушката от Харманли. Окръжният съд в Стара Загора наложи общо 18 години и половина затвор на мъжете по обвинение за рекет. Групата е поискала 1600 лева откуп от собственика на открадната кола, деянието е станало през 1999-та година. Делото приключи през февруари тази година. Игнатов бе прокурор и по дело срещу 72-годишната Светла Костадинова, която е осъдена за опит за източване на ДДС. Делото бе освен срещу Костадинова, но и срещу 48-годишния Дачо Велчев. Срещу двамата прокуратурата повдигна обвинение за опит за източване на близо 83 хиляди лева под формата на данъчен кредит, обвинение по член 212, алинея 5 от Наказателния кодекс. Двамата получиха по това дело през май условни присъди от Окръжния съд в Стара Загора.