/ Самаряни
Проф. Лилия Пекова-началник на клиниката по инфекциозни болести, УМБАЛ “Проф д-р Стоян Киркович” в Стара Загора, е носител на голямата награда „Добрият Самарянин”.
 
Призът „Отличие на общността” беше връчен на четири лечебни заведения, положили изключителни и усилия в борбата с COVID-19:  УМБАЛ “Проф д-р Стоян Киркович”, Болница “Тракия”, Медицински комплекс Берое” към МБАЛ “Свети Иван Рилски” и Специализирана болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания, гр. Стара Загора.
 
Отличията на 2020 г. носят общественото признание в в годината, белязана от пандемията.
 
Сдружение “Самаряни” и всички партньори от Обществения инициативен комитет, счетохме, че Годишните награди “Добрият Самарянин” трябва да изразят нашата всеобща човешка признателност към всички медици на първа линия, които спасяват живот ежедневно, обясняват организаторите.
 
За първи път в историята на “Добрият Самарянин”, носителите на “Отличието на общността” и статуетката “Добрият Самарянин” са посочени от партньорите в Обществения инициативен комитет.
 
За първи път, чрез изданието на статуетката “Добрият Самарянин” се отбелязва по своеобразен и символичен начин реакцията на човечеството към световната пандемия-на пластиката добрият самарянин е изобразен с маска. Автор е местният художник Иван Костов, който пресъздава сцената на самарянството.