/ IStock
Районен съд-Стара Загора постанови присъда, с която наложи наказание в размер на една година и четири месеца лишаване от свобода, чието изпълнение е отложено с тригодишен изпитателен срок, на 77-годишна жена, съобщиха от съда.

Задържаха участник в телефонна измама на млада старозагорка

Съдът я призна за виновна в това, че на 8 август 2018 г. в Стара Загора в съучастие като помагач с неустановени по делото лица, с цел да набави за себе си и неустановените лица имотна облага, умишлено улеснила неизвестните извършители да поддържат възбуденото от тях заблуждение у 79-годишната пострадала относно основанието за предаване на парична сума и златни накити, а именно - че се провежда полицейска операция за задържане на измамници и че сумата и златните накити ще послужат за залавяне на престъпниците от органите на МВР и с това й причинила имотна вреда в размер на 12 543.76 лева.

Подсъдимата е осъдена да заплати на пострадалата обезщетение за причинените й имуществени вреди вследствие на извършената измама. В хода на разследването е установено, че самата подсъдима била измамена. Тя получила обаждане по телефона от мъж, който се представил като полицай Кръстев.

Той я помолил да съдейства на полицията, за да изпреварят измамниците и да спасят спестяванията й. За тази цел тя изтеглила спестяванията си и тръгнала за Велико Търново, където оставила парите.

Последвали нови обаждания от „Кръстев“ и подсъдимата изтеглила още пари, които оставила на различни места във Велико Търново. След това подсъдимата се прибрала в дома си и разбрала, че е измамена.

Повдигнаха обвинения на мъж и непълнолетна за участие в телефонна измама

На 8 август 2018 г., тя отново получила обаждане по телефона от мъжът, представил се за полицай Кръстев, с нареждане да взема пари и ценности от други лица, измамени от „Кръстев“, които да му предава, за което мъжът и обещал, че ще й върне част от парите. С тези си действия, тя станала част от престъпната схема на мнимия полицай.

Наказателното производство срещу подсъдимата премина по реда на съкратено съдебно следствие. Съдът приложи процедурата, след като я призна изцяло вината си и изложените в обвинителния акт факти и обстоятелства.

Присъдата подлежи на протестиране и обжалване в 15-дневен срок пред Окръжен съд.