Превозвачът няма да плати неустойката, спира да вози на 23 май
Превозвачът няма да плати неустойката, спира да вози на 23 май / DarikNews.bg
Превозвачът няма да плати неустойката, спира да вози на 23 май
53668
Превозвачът няма да плати неустойката, спира да вози на 23 май
  • Превозвачът няма да плати неустойката, спира да вози на 23 май

Изпратихме писмо до общината, в което обясняваме защо не сме съгласни с предявената от тях финансова претенция и защо няма да платим търсените близо 90 хиляди лева неустойки. Това заяви управителят на „Автобусни превози" Ангел Делчев.

„Остават по-малко от 48 часа, в които ако се подчиним на тяхното искане, договорът ще бъде прекратен. Това означава, че на 23 май спираме да возим пътници. Очакваме от общината да излязат с разумно решение, което да бъде в интерес на гражданите на Стара Загора, а не обслужващо нечии лични интереси. Този проблем е изкуствено създаден и нажежава обстановкта както в града, така и между нашите две институции. Ако „Автобусни превози" спрат да работят, аз не виждам как за няколко дни ще се организира градският транспорт". Подробностите чуйте в прикачения звуков файл.

Още в края на миналата седмица управителят на дружеството Ангел Делчев каза, че исканите от администрацията неустойки за близо 90 хиляди лева заради неизпълнени курсове през месец февруари, няма да бъдат изплатени. Отговорът на ресорния зам.-кмет Йордан Николов беше-има неизпълнение, има и санкции, които трябва да бъдат изплатени, защото още през февруари общинска проверка констатирала, че превозвачът не изпълнява курсове по градски и общински линии.

Договорът между община Стара Загора и „Автобусни превози" е сключен през 2009 година и е десетгодишен. Той може да бъде прекратен едностранно ако има системно неизпълнение на ангажиментите. В случая неизпълнението е частично и то се решава по съдебен ред, коментира общинският съветник адвокат Александър Желязков.

На предстоящата сесия кметът Живко Тодоров ще запознае общинските съветници с доклад за изпълнението на маршрутните разписания на линиите от общинската, областната и републиканската транспортна схеми, възложени на фирма „Автобусни превози". В него е записано:" Общият размер на дължимата неустойка от „Автобусни превози" ООД е сума в размер на 89 600 лв.(осемдесет и дават хиляди и шестстотин лева).На основание чл. 26.2. част от дължимата неустойка в размер на 25 000 лв. е
обезпечена от гаранцията за добро изпълнение на договорните отношения, внесена от
дружеството.С изх. № 68-00-0277-6686/09.05.2012 е изпратена покана „Автобусни превози" ООД за възстановяване на гаранцията в пълният й размер в 14 дневен срок от инкасирането или до 23.05.2012 год. Също така в срок от 14 дни, считано от получаване на настоящата покана дружеството е поканено да преведе остатъка от дължимата по договора неустойка - сума в размер на 64 600 лв. (шестдесет и четири хиляди и шестстотин лева) по сметката на Община Стара Загора. В случай, че не бъде възстановена гаранцията за добро изпълнение в пълен размер, договора следва да се прекрати по вина на Изпълнителя, считано от изтичане на срока по чл. 27, а именно от 23.05.2012 год."