прегледи
прегледи / stz24.com
На 25 март АГ Център „Лайв” Стара Загора стартира безплатни прегледи за жени за миома на матката. Кампанията ще продължи един месец. Тя се провежда със съдействието на фармацевтична компания „Гедеон Рихтер – България“.

Прегледите ще се извършват от понеделник до четвъртък включително, между 09:00 и 12:30 часа, след предварително записан час на тел. 042 640 066 и 0888 366 441. Прегледите ще се провеждат в АГ Център „Лайв”, на ул. „Свети Княз Борис” 87.Записването за прегледите започва на 18 март.

Медиен партньор на кампанията в Стара Загора е информационен сайт stz24.com.
 
Миомите на матката са най-честите доброкачествени тумори, засягащи между 20 и 40% от жените в репродуктивна възраст. Това заболяване се характеризира с обилни маточни кръвотечения, анемия, болка, често уриниране, инконтиненция или безплодие. Миомите на матката най-често се лекуват оперативно, като симптоматичните миоми са водеща причина за оперативно отстраняване на матката (хистеректомия).

В Европа годишо се извършват близо 300 000 хирургични интервенции, от които половината са хистеректомии. Те не винаги са подходящо решение за всички пациентки заради медицински противопоказания, лични съображения на пациентката, незавършени репродуктивни планове, очаквано отзвучаване на симптомите с настъпване на менопаузата.

По статистически данни, едва 30 % от жените с миоми имат симптоматика и се нуждаят от лечение, насочено към контрол на обилните кръвотечениея, овладяване на болката или инконтиненцията, постигане на бременност. Останалите 70% от жените нямат симптоми, като повечето от тях дори не подозират , че имат проблем.

Обилното менструално кървене може да доведе до анемия , а тя до увреждане на други органи и системи. Освен това то е изтощително и води до допълнителни физически, социални и финансови последици, в това число намалена работоспособност, чести отсъствия от работа и допълнителни финансови загуби. Изборът на лечение зависи от възрастта на жената, от репродуктивните намерения и репродуктивния потенциал, както и от желанието на жената да запази матката си.Настоящите методи на лечение са предимно хирургични - отворени коремни операции, лапароскопски или робортизирани операции.

В последните години се обръща все по-голямо внимание и на консервативните методи за лечение на миомната болест. Те включват използването на терапевтични молекули (SPRM[ селективни модулатори на прогестероновите рецептори – ulipristal acetate] и GnRH-агонисти[агонисти на гонадотропин освобождаващия хормон]), които предизвикват намаляване на обема на  миомите и облекчаване или елиминиране на предизвиканите от тях симптоми.

Обемна редукция на маточните миоми може да се постигне и чрез предизвикване на некроза на миомните възли, последвана от цикатризация – процеси обединени в понятието – миолиза ( лазерна и RF термоаблация, криоаблация и ултразвукова термоаблация [HIFU]).

Медикаментозното лечение се прилага предоперативно на пациентки, при които се цели намаляване обема на миомите и стабилизиране на
нивата на хемоглобин. Съществува и схема за дългосрочно консервативно лечение на умерени до тежки симптоми на миоми на матката при жени в репродуктивна възраст. Kонсервативното лечение на жени с миома на матката би допринесло за съхраняване на детеродната способност на жените, особено важно за България – страна с изразена демографска криза.

Социалната значимост на миомната болест налага разширяване на използването на консервативните методи на лечение, оправдано от здравно-икономическа гледна точка, поради възможността за намаляване на тежестта на симптомите, подобряване качеството на живот и в тази връзка намаляване на разходите за болнично лечение и случаите с временна нетрудоспособност.