/ netinfo
Мащабно учение за реакция при инцидент с пътнически самолет се проведе на Старозагорските минерални бани. Какви действия се предприемат при издирването на оцелели, как се помага на пострадали и издирване в горска местност и водна среда, бяха част от демонстрациите.

учение
netinfo

В тренировката участваха над 100 пожарникари, полицаи, медици и служители на БЧК. Те показаха как реагират службите след получен сигнал за нехарактерен пожар и съобщение за изчезнал от радарите самолет. След информацията, че има много жертви, пожарни коли от региона тръгват към мястото на инцидента, а химическа лаборатория проверява за замърсяване. Огнеборците обливат самолета с пяна и потушават пожара. Оказва се, че десет души са оцелели, трима са в тежко състояние, които получават помощ в предварително изграден пункт. Част от самолета, включително и черната кутия са паднали във водата, където бе открита от екип водолази, които се натъкват на още бедстващи пътници. В търсене на оцелели, военен хеликоптер облита над района на бедствието.
 

учение
netinfo


Целта на учението бе да се проследи как взаимодействат всички структури на Единната спасителна система при подобен сериозен инцидент.В него участваха служителите на пожарните служби от Стара Загора, Чирпан и Казанлък, екипи на полицията, Спешна помощ, община Стара Загора и местните доброволни формирования.