военни
военни / netinfo
68 бригада „Специални сили“ участва в национално тристепенно командно-щабно компютърно подпомагано учение „Есен - 2018”, което ще се провежда до 9 ноември включително. Тренировките са в Националния военен учебен комплекс „Чаралица” и в пунктовете за постоянна дислокация на военните формирования в осем гарнизона в страната.
 
Офицер, планиращ учението е началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, офицер, провеждащ учението е зам.-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, директор на учението е бригаден генерал Маргарит Михайлов, директор на дирекция „Операции и подготовка”.
 
Учението се провежда по сценарий, описващ възникване на криза между фиктивни съседни държави, използвайки реалната територия на Република България.
 
Освен от специалните сили, в тренировките участват повече от 650 военнослужещи от Министерството на обраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, Съвместното командване на силите, командванията на видовете въоръжени сили, Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО, щабове и формирования.
 
Целта на учението е повишаване на сглобеността и оперативната съвместимост на участващите структури и щабове, готовността им да планират и провеждат операция по защита на суверенитета и териториалната цялост на Република България, както и  проверка на готовността за въвеждане на сили на НАТО на територията на страната ни. За провеждане на учението се използва изградената комуникационно-информационна система на Министерството на отбраната и Българската армия, която предоставя единна среда за обмен на информация между участниците от пунктове за управление и формированията в районите за постоянна дислокация. Благодарение на мрежовите WEB приложения се постига единно разбиране на обстановката и повишаване надеждността на системата за командване и управление.