„Поход на мечтите” спира в Стара Загора
„Поход на мечтите” спира в Стара Загора / DarikNews.bg, архив

Представители на регионалните младежки организации - Български младежки червен кръст и Младежки общински съвет, на местната общинска власт, децата и младите хора с интелектуални затруднения, тръгнали на „Поход на мечтите" от Варна ще си дадат среща в Стара Загора.

Походът завършва в столицата, където участниците ще се срещнат със зам. кмета, председателя на Държавната агенция за закрила на детето и британския посланик. Децата и младежите предприемат „поход на мечтите", за да разказват за себе си, желанията и бъдещите си планове, както и предизвикателствата, които срещат по пътя на тяхната реализация.
В Стара Загора срещата се организира на 1 ноември от 15 часа в Комплекса за социални услуги за деца и семейства. Децата ще дебатират на тема
„Различието: ценност или бариера пред участието" и ще обсъждат различното „можене" като богатство и взаимно учене. Като резултат те се надяват да обединят идеи за информиране на обществото за правата на всички деца и млади хора с и без затруднения.
Организатори на срещата са Лумос и Сдружение „Самаряни".

Целта на проекта на Лумос „Да превърнем думите в дела" е да инициира процеса на трансформиране на обещанията от Европейската декларация за здравето на децата и младите хора с интелектуални затруднения в дела на национално ниво, като анализира степента на прилагане на десетте приоритета и предложи план за действие, който да осигури равни права, социална защита и приобщаване на тази група.

Лумос е международна благотворителна организация, създадена от Дж. К. Роулинг, чиято мисия е да се сложи край на системното институционализиране на деца в неравностойно положение. „Научните данни недвусмислено показват, че въпреки добрите намерения, институциите вредят на здравето и развитието на децата. Правителствата, гражданските организации и обществото трябва да работят заедно, за да осигурят на всяко дете възможността да расте в грижовно семейство или близка до семейната среда" споделя Джорджет Мълхеър, изпълнителен директор на Лумос. Организацията работи на седем нива - от индивидуалното дете до международните институции - за да трансформира образователните, здравни и социални услуги за деца и семейства и да помогне на децата в прехода от институции към услуги в общността. Лумос България оказва подкрепа на българското правителството и развива демонстрационни модели в областите Варна и Добрич.